niedziela, 8 stycznia 2017

DOMOWY CHLEBEK OD CIOCI


Domowy chlebek

Zapach pieczonego chleba roznoszący się po domu... Cudowna beztroska, radość, błogość, same pozytywne emocje. Wystarczy włożyć ciasto na chleb do piekarnika i wszystkich domowników ogarnia spokój. To taki mój sposób na miłą atmosferę w domu, działa jak najlepsza terapia :-). Z minuty na minutę zapach pieczonego chleba wypełnia cały dom. Ten trzask chrupiącej skórki podczas krojenia pierwszych kromek. Czasem chleb nie zdąży dobrze ostygnąć, a połowy już nie ma. Często piekę od razu 2 blachy, bo pierwsza rozchodzi się, jak najlepszy deser. Poniższy przepis otrzymałam od Cioci, która piecze go na każde spotkanie rodzinne. Moje dzieci pokochały ten chleb.

Domowy chlebek na drożdżach

DOMOWY CHLEBEK OD CIOCI


SKŁADNIKI
0,5 kg mąki
25 g drożdży 
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy
350 ml wody

dodatkowo
50 g nasion słonecznika
50 g płatków owsianych

WYKONANIE
1. Do litrowego słoika, lub innego wysokiego naczynia, wlewamy 175 ml ciepłej wody, oddajemy rozkruszone drożdże, miód i oliwę, mieszamy i wstawiamy słoik do naczynia z ciepłą wodą (odkręcony ale nie zdejmujemy nakrętki).
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, nasiona słonecznika, płatki owsiane. Gdy drożdże podwoją swoją objętość wlewamy je do miski z mąką i dolewamy drugie 175 ml ciepłej wody. 
3. Mieszamy łyżką zawartość miski, nie musi być bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy przykrywką i wstawiamy do gorącej wody. Po kilkunastu minutach otwieramy i znów mieszamy. Zamykamy miskę. Po kilku, kilkunastu minutach, gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można posmarować wierzch chleba oliwą z oliwek i posypać czarnuszką, makiem lub sezamem.
SMACZNEGO
KRULICA


Chleb na drożdżach

Domowy chlebek

Chlebek na drożdżach

Domowy chlebek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz