Przecier pomidorowy |
Przecier pomidorowy to jest coś, czego przez całą zimę nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku przerabiam kilkadziesiąt kilogramów pomidorów, abyśmy przez pełny rok mieli z czego robić spaghetti, zupę pomidorową, wszelakie sosy pomidorowe oraz przede wszystkim, abyśmy mogli pić własny sok pomidorowy, który uwielbiamy. Przygotowuję zwykle w sporawych słoikach, takich 600-800 ml. Przepis jest banalny, minimalna ilość składników. Nie ma opcji, aby coś się nie udało. Wczoraj przerobiłam pierwsze 30 kilogramów pomidorów w tym roku, otrzymałam 33 słoiki, około 21 litrów przecier pomidorowego. A to dopiero początek.
Przecier pomidorowy - passata |
Przecier pomidorowy - passata
SKŁADNIKI porcja na 1 garnek 7 litrowy
6 kg pomidorów mocno dojrzałych
1,5 łyżki soli
POTRZEBUJĘ
2 garnki 6-7 litrowe
przecierak do warzyw
ok 10-14 słoików 0,6-0,8 litrowych
WYKONANIE
1. Słoiki dokładnie myję, wstawiam do piekarnika wraz z nakrętkami (nakrętki osobno). Piekarnik nagrzewam do 130 stopni, po 10 minutach wyłączam i zostawiam na 10 minut.
2. Pomidory myję, kroję w ćwiartki i mniej więcej wykrawam zielone gniazda.
3. Pokrojone pomidory wrzucam do dużego garnka i gotuję aż zaczną odchodzić skórki.
4. Partiami wlewam pomidory na przecierak i oddzielam miąższ od skórek. Partiami na bieżąco miąższ przelewam do drugiego garnka, solę i gotuję. Od momentu zagotowania gotuję ok 10-20 minut lub dłużej jeśli chcemy osiągnąć bardzo gęsty sos.
5. Gorący przecier wlewam do gorących słoików, bardzo dokładnie zakręcam i ustawiam do góry dnem. Następnego dnia, gdy słoiki już ostygną, odwracam i do spiżarni.
SMACZNEGO
KRULICA
Przecier pomidorowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz