Bułki śniadaniowe |
Uwielbiam rozpieszczać moich domowników. W wolny, leniwy dzień lubię wstać wcześniej, kiedy jeszcze wszyscy śpią, i przygotować dla nich jakąś niespodziankę w kuchni. Tym razem padło na pyszne, chrupiące pieczywo do śniadanka. Wiem, że uwielbiają moje bułeczki, nie potrzebują do nich niczego, nawet masła. Wykradają potajemnie z kuchni. Muszę zawsze upiec trochę więcej, bo mam obawy, że nie starczy na śniadanie. Spróbujcie sami upiec bułki śniadaniowe, a gwarantuję Wam, że nie będzie to ostatni raz.
Bułki śniadaniowe
SKŁADNIKI
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl letniego mleka
- 420 g mąki pszennej typ 450
- 80 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 100 ml letniej wody
WIERZCH BUŁEK
- 1 rozkłócone jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam, czarnuszka, pestki słonecznika
WYKONANIE
1. Drożdże rozkruszamy do wysokiego naczynia, wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży, ok 10 minut. Ja zawsze wstawiam naczynie do miski z ciepłą wodą.
2. Do suchej miski wsypujemy obie mąki, sól, dolewamy wyrośnięte drożdże, olej i ewentualnie wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z hakiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość, ok 1 godzinę.
3. Stolnicę podsypujemy mąką. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy na ok 14 kawałków. Formujemy bułki, układamy na blasze, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok 30 minut aż wyrosną. Wyrośnięte bułeczki możemy na wierzchu naciąć wzdłuż nożem. Na wierzchu smarujemy bułki rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką, sezamem lub pestkami słonecznika.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułki ok 20 minut.
5. Po upieczeniu studzimy na kratce.
SMACZNEGO
KRULICA
Bułki śniadaniowe |
Bułki śniadaniowe |
Bułki śniadaniowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz