Pesto z rukoli |
Pesto - dodatek do makaronów, chleba, zapiekanek. Specyficzny smak, nie każdy lubi. Ale jeśli się lubi to można bardzo szybko przygotować pesto w domu. Dosłownie 5 minut i gotowe. Rukola ma dość ostry smak, jednak w połączeniu z pestkami dyni i słonecznika pikantność nadaje ciekawy posmak. W zestawieniu z makaronem można podać jako kolację lub przystawkę, Wasi goście będą oczarowani smakiem, a Wy prostotą.
Pesto z rukoli |
Pesto z rukoli
SKŁADNIKI
- 125 g rukoli
- 80 g słonecznika
- 20 g ziaren dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
WYKONANIE
1. Słonecznika i dynię prażymy na suchej, gorącej patelni.
2. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy, aż powstanie gładkie pesto.
SMACZNEGO
KRULICA
Pesto z rukoli |
Pesto z rukoli |
Pesto z rukoli |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz