niedziela, 28 maja 2017

Pesto z rukoli


Pesto z rukoli

Pesto - dodatek do makaronów, chleba, zapiekanek. Specyficzny smak, nie każdy lubi. Ale jeśli się lubi to można bardzo szybko przygotować pesto w domu. Dosłownie 5 minut i gotowe. Rukola ma dość ostry smak, jednak w połączeniu z pestkami dyni i słonecznika pikantność nadaje ciekawy posmak. W zestawieniu z makaronem można podać jako kolację lub przystawkę, Wasi goście będą oczarowani smakiem, a Wy prostotą. 


Pesto z rukoli

Pesto z rukoli


SKŁADNIKI

  • 125 g rukoli
  • 80 g słonecznika
  • 20 g ziaren dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek


WYKONANIE
1. Słonecznika i dynię prażymy na suchej, gorącej patelni.
2. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy, aż powstanie gładkie pesto.
SMACZNEGO
KRULICA
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz