sobota, 9 maja 2020

Cantuccini - ciasteczka do moczenia w kawie

Cantuccini - włoskie ciasteczka

Cantuccini to klasyczne włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Zawierają sporą ilość całych i siekanych migdałów. Swoją kruchość i chrupkość zawdzięczają dwukrotnemu pieczeniu. Cudownie smakują zamoczone w kawie lub winie. Uwielbiam je. Zakochałam się od pierwszego gryza. I żeby nie było, że nie ostrzegałam.

Cantuccini - toskańskie ciastka

Cantuccini - toskańskie ciasteczka


SKŁADNIKI
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
  • 2 jajka
  • 150 g migdałów
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy lub mały chluścik Amaretto

WYKONANIE
1. 100g migdałów drobno siekamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli i aromat migdałowy. Mieszamy wszystkie składniki, całe migdały również. Zagniatamy na jednolitą masę.
2. Z przygotowanego ciasta formujemy 2-3 wałki o szerokości 3-4 cm, przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
3. Po tym czasie wyjmujemy delikatnie ciasto, gdy lekko ostygnie kroimy na ukośne kawałki/kromki o grubości 1-1,5 cm. Wkładamy do piekarnika i ponownie pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie przekładamy ciasteczka na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 min.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Cantucci - włoskie ciastka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz