Jabłka pod orzechową kruszonką |
Jabłka pod orzechową kruszonką |
Jabłka pod orzechową kruszonką
SKŁADNIKI
- 3 kwaskowe jabłka
- 30 g mąki
- 30 g orzechów laskowych blanszowanych
- 30 g masła
- 30 g cukru trzcinowego
- tłuszcz do wysmarowania foremek
WYKONANIE
1. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki.
2. Foremki do pieczenia smarujemy tłuszczem, układamy jabłka.
3. Mąkę, orzechy, cukier i masło wrzucamy do blendera i mielimy/mieszamy przez krótki czas. Wyjmujemy kruszonkę i posypujemy nią jabłka. Jeśli nie mamy orzechów laskowych możemy użyć orzechów włoskich lub po prostu drugą porcję mąki.
4. Pieczemy w piekarniku góra-dół w 180 stopniach przez 30-40 minut. My zjadamy jeszcze dobrze ciepłe. Przy większych foremkach trzeba zwiększyć proporcje składników.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Jabłka pod orzechową kruszonką - crumble |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz