sobota, 30 marca 2019

Jabłka pod orzechową kruszonką - crumble

Jabłka pod orzechową kruszonką
Cała moja rodzina przepada za tym szybkim i prostym niby-ciastem, niby-deserem. Jesteśmy od niego uzależnieni. Potrzeba naprawdę niewielu składników, aby wyczarować coś tak pysznego. Jabłka, orzechy, cukier, masło, mąka. Ot, cała tajemnica.



Jabłka pod orzechową kruszonką

Jabłka pod orzechową kruszonką


SKŁADNIKI
  • 3 kwaskowe jabłka
  • 30 g mąki
  • 30 g orzechów laskowych blanszowanych
  • 30 g masła
  • 30 g cukru trzcinowego
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

WYKONANIE
1. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki.
2. Foremki do pieczenia smarujemy tłuszczem, układamy jabłka.
3. Mąkę, orzechy, cukier i masło wrzucamy do blendera i mielimy/mieszamy przez krótki czas. Wyjmujemy kruszonkę i posypujemy nią jabłka. Jeśli nie mamy orzechów laskowych możemy użyć orzechów włoskich lub po prostu drugą porcję mąki.
4. Pieczemy w piekarniku góra-dół w 180 stopniach przez 30-40 minut. My zjadamy jeszcze dobrze ciepłe. Przy większych foremkach trzeba zwiększyć proporcje składników.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Jabłka pod orzechową kruszonką - crumble


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz