czwartek, 6 czerwca 2019

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli to prawdziwa klasyka. Idealna na śniadanie lub kolację podana na świeżym pieczywie. Świetnie sprawdzi się też na imprezie zaserwowana na krakersie. Lubię mieć takie awaryjne "coś" do chleba w lodówce.


Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

SKŁADNIKI

  • 1 średnia wędzona makrela obrana ze skóry i ości
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypiorek, koperek
  • pieprz, natka pietruszki


WYKONANIE
1. Do blendera wrzucamy makrelę, jajka pokrojone na ćwiartki, ogórki  oraz ziemniaki pokrojone na 2 cm plastry. Blendujemy. Dodajemy majonez i sok z cytryny wedle uznania, aby nie było zbyt rzadkie ani gęste. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki. Ponownie blendujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy na kromce chleba lub grzance. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Pasta z wędzonej makreli

1 komentarz:

  1. Oj już dawno takiej pasty nie jadłem i myślę, że z miłą chęcią bym jej spróbował. Na ten moment ja również zachwalam sobie danie z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-zapiekany-z-pistacjowa-kruszonka-z-paprykowymi-chipsami-i-salsa/ i tam właśnie łosoś jest głównym składnikiem co mi osobiście pasuje.

    OdpowiedzUsuń