Brownie z chilli oraz wiśniami z nalewki |
Uwielbiam smak czekolady, ale on czasem nie wystarcza, trzeba go czasem podkręcić czymś co sprawi, że nasze kubki smakowe oszaleją. Połączenie czekolady z chilli od dawna jest znane, ale dodanie do tego duetu wiśni z nalewki to petarda. Ponieważ robię również nalewkę wiśniową, zwykle zastanawiam się, co zrobić z wiśniami, które zostają po odlaniu alkoholu, no i wymyśliłam. Połączenie jest nieziemskie, przy pierwszym kęsie nie wiadomo, co nadaje ten boski smak. Jeśli chcemy, aby ciasto mogły zjeść również dzieci dodajmy po prostu wiśnie świeże lub mrożone. Kiedyś nie mając wiśni użyłam mrożonych malin i również było pyszne. Brownie ma to do siebie, że ma wygląd zakalca, ale w 100 % nadrabia smakiem, więc nie przejmujcie się, że na pierwszy rzut oka wygląda, jakby nie wyszło. Możemy podawać na zimno lub ciepło z lodami.
Brownie z chilli oraz wiśniami z nalewki
SKŁADNIKI
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 1 torebeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne
- 1/2 kg wiśni pozostałych z nalewki
WYKONANIE
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. W misce ubijamy jajka z cukrem, cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
3. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, chilli oraz kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
4. Do powstałej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy wiśnie. Jeśli używasz wiśni świeżych wydryluj je wcześniej, jeśli mrożonych - rozmroź i odsącz.
5. Powstałą masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut, jeśli chcemy, aby środek był wilgotny, lub 35 minut jeśli ciasto ma być bardziej suche.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz