niedziela, 30 kwietnia 2017

Suszony schab z pończochy

Schab suszony

Długo się zabierałam do zrobienia schabu suszonego w pończosze. Jadłam kilkukrotnie, jednak nigdy nie było mi po drodze, aby zrobić tę domową wędlinę. Trudno mi wytłumaczyć z jakiego powodu, bo wykonanie podsuszanego schabu nie jest trudne. Wydaje mi się jednak, że zniechęcał mnie chyba czas oczekiwania. Zrobiłam go wreszcie i wiecie co, żałuję, że dopiero teraz. Owszem, od zakupu mięsa do pierwszego kęsa upłynie przynajmniej tydzień, ale wierzcie mi, warto czekać. Zachęcam Was gorąco zrobienia tej domowej wędliny. 


Schab suszony

Suszony schab z pończochy


SKŁADNIKI
  • 1 kg schabu
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

WYKONANIE
1. Schab myjemy, usuwamy błonki. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w cukrze i w misce lub innym naczyniu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach przewracamy schab na drugą stronę i ponownie wkładamy do lodówki.
2. Po 24 godzinach wyjmujemy schab z lodówki, wylewamy wodę oraz myjemy schab. Osuszamy i tym razem obtaczamy w soli i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach przewracamy schab na drugą stronę i wkładamy do lodówki.
3. Po 24 godzinach odlewamy wodę, myjemy schab i osuszamy. Przyprawy mieszamy, czosnek wyciskamy i obtaczamy schab w powstałej mieszance. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
4. Po tym czasie wyjmujemy schab z lodówki i wkładamy go do czystej pończochy/rajstopy i wieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu na około 5-7 dni. Jeśli powiesimy w miejscu chłodniejszym schab będzie potrzebował więcej czasu, aby się obsuszył.
5. Gdy schab będzie już gotowy do spożycia przechowujemy go dalej w lodówce w pergaminie. Podajemy pokrojony w bardzo cieniutkie plasterki.
SMACZNEGO
KRULICA
Schab z pończochy

Schab z pończochy

Schab suszony z pończochy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz