Schab suszony |
Długo się zabierałam do zrobienia schabu suszonego w pończosze. Jadłam kilkukrotnie, jednak nigdy nie było mi po drodze, aby zrobić tę domową wędlinę. Trudno mi wytłumaczyć z jakiego powodu, bo wykonanie podsuszanego schabu nie jest trudne. Wydaje mi się jednak, że zniechęcał mnie chyba czas oczekiwania. Zrobiłam go wreszcie i wiecie co, żałuję, że dopiero teraz. Owszem, od zakupu mięsa do pierwszego kęsa upłynie przynajmniej tydzień, ale wierzcie mi, warto czekać. Zachęcam Was gorąco zrobienia tej domowej wędliny.
Schab suszony |
Suszony schab z pończochy
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl soli
- 2 łyżki majeranku
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
WYKONANIE
1. Schab myjemy, usuwamy błonki. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w cukrze i w misce lub innym naczyniu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach przewracamy schab na drugą stronę i ponownie wkładamy do lodówki.
2. Po 24 godzinach wyjmujemy schab z lodówki, wylewamy wodę oraz myjemy schab. Osuszamy i tym razem obtaczamy w soli i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach przewracamy schab na drugą stronę i wkładamy do lodówki.
3. Po 24 godzinach odlewamy wodę, myjemy schab i osuszamy. Przyprawy mieszamy, czosnek wyciskamy i obtaczamy schab w powstałej mieszance. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
4. Po tym czasie wyjmujemy schab z lodówki i wkładamy go do czystej pończochy/rajstopy i wieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu na około 5-7 dni. Jeśli powiesimy w miejscu chłodniejszym schab będzie potrzebował więcej czasu, aby się obsuszył.
5. Gdy schab będzie już gotowy do spożycia przechowujemy go dalej w lodówce w pergaminie. Podajemy pokrojony w bardzo cieniutkie plasterki.
SMACZNEGO
KRULICA
Schab z pończochy |
Schab z pończochy |
Schab suszony z pończochy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz