Barszcz czerwony z ziemniakami |
Warto jeść buraki pod każdą postacią. Kiedyś za nimi nie przepadałam, a teraz wprost przeciwnie, staram się, jak najczęściej wykorzystywać je w kuchni. Poniżej przedstawiam Wam przepis na barszcz czerwony z wykorzystaniem zakwasu z buraków. Zakwas znacznie wzmacnia smak barszczu oraz jego wartości odżywcze.
Barszcz czerwony z ziemniakami |
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
SKŁADNIKI- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 buraki
- 5 ziemniaków
- 300 ml zakwasu buraczanego
- 2 łyżki śmietany
- jajka
WYKONANIE
1. Buraki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok 2 godziny na wolnym ogniu.
2. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Bulion przecedzamy, dodajemy do niego zakwas buraczany. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Dodajemy śmietanę uważając, aby się nie zważyła.
4. Podajemy z ziemniakami i ugotowanym jajkiem.
SMACZNEGO
KRULICA
Barszcz czerwony zabielany |
Barszcz czerwony zabielany |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz