wtorek, 2 maja 2017

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Barszcz czerwony z ziemniakami

Warto jeść buraki pod każdą postacią. Kiedyś za nimi nie przepadałam, a teraz wprost przeciwnie, staram się, jak najczęściej wykorzystywać je w kuchni. Poniżej przedstawiam Wam przepis na barszcz czerwony z wykorzystaniem zakwasu z buraków. Zakwas znacznie wzmacnia smak barszczu oraz jego wartości odżywcze.


Barszcz czerwony z ziemniakami

 Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

SKŁADNIKI

  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 buraki
  • 5 ziemniaków
  • 300 ml zakwasu buraczanego
  • 2 łyżki śmietany
  • jajka


WYKONANIE
1. Buraki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok 2 godziny na wolnym ogniu.
2. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Bulion przecedzamy, dodajemy do niego zakwas buraczany. Podgrzewamy ale nie gotujemy.  Dodajemy śmietanę uważając, aby się nie zważyła.
4. Podajemy z ziemniakami i ugotowanym jajkiem.
SMACZNEGO
KRULICA
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz