Pavlova |
Pamiętam, że kiedyś bałam się bezy Pavlova. Wydawała mi się kosmicznie trudna. Jej wygląd przyciągam mnie, a jednocześnie odstraszał. Bardzo często w cukierniach zamawiałam Pavlovę, zresztą do dziś mi tak zostało :-), aby sprawdzić, jak smakuje tym razem. W końcu przyszedł te pierwszy raz, gdy się odważyłam i popełniłam ten torcik bezowy. I wiecie co, żałuję, że tak długo zwlekałam, bo nie było się czego bać. Choć jedno trzeba przyznać, znika szybciej niż się ją robi. Ale to chyba jej zaleta, nieprawdaż? Delikatna, chrupiąca na zewnątrz, lekko piankowa w środku w połączeniu z kremem mascarpone i owocami, które świetnie przełamują jej słodycz. Połączenie idealne.
Pavlova |
Pavlova
SKŁADNIKI NA BEZĘ
4 duże białka
200-250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
SKŁADNIKI NA KREM DO BEZY
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukru migdałowego lub wanilinowego
DODATKI
maliny lub inne ulubione owoce
prażone płatki migdałowe
listki mięty
WYKONANIE
1. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 24 cm. Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
2. Białka ubić na sztywną pianę w misce. Następnie stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce cały czas dokładnie miksując po każdej dodanej łyżce. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez 2 minuty. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i znowu ubijać. Następnie dodać ocet i ponownie ubijać przez minutę.
2. Pianę wykładamy na okrąg na papierze wyłożonym na blasze tak, aby masa bezowa nie wystawała poza brzegi okręgu. Szpatułką formujemy brzegi bezy unosząc je do góry, aby w środku powstało zagłębienie. Nie formować zbyt długo.
3. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy tak 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 3 godziny. Bezę właściwie suszymy a nie pieczemy. Po zakończeniu pieczenia uchylamy piekarnik i pozostawiamy bezę do całkowitego ostudzenia. Ja zwykle zostawiam ją na noc.
4. Serek mascarpone, cukier smakowy oraz zimną śmietanę ubijam chwilę w misce, aż masa zesztywnieje. Wkładam miskę do lodówki a na bezę nakładam przed samym podaniem.
5. Na krem możemy ułożyć ulubione owoce. Ja tym razem podałam z malinami, prażonymi płatkami migdałowymi oraz listami mięty.
SMACZNEGO
KRULICA
Pavlova |
Pavlova |
Pavlova |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz