Spaghetti z pesto i szparagami |
Każdy sezon trzeba na maksa wykorzystać, zwłaszcza jeśli jest to sezon na coś co lubicie. Ja teraz co tydzień kupuję na ryneczku pęczek świeżutkich szparagów. Wyglądają o niebo lepiej niż te w markecie. Cieszę się, że i moi domownicy na hasło "szparagi" reagują z radością. Do tego słowo "spaghetti" i już ich kupiłam ;-). A więc do dzieła. W poniższym przepisie możecie wykorzystać pesto zrobione własnoręcznie lub takie ze sklepu.
Spaghetti z pesto i szparagami |
Spaghetti z pesto i szparagami
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu spaghetti
- pół pęczka zielonych szparagów
- 3 łyżki pesto z rukoli
- 8 suszonych pomidorów
- garść kaparów
- garść oliwek
- parmezan
WYKONANIE
1. Makaron gotujemy al'dente.
2. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Delikatnie wyjmujemy, główki odkładamy na bok.
3. Pomidory suszone kroimy w paseczki, oliwki w plasterki.
4. Makaron odcedzamy, w garnku mieszamy dokładnie z pesto, dodajemy szparagi, pomidory, kapary i oliwki. Delikatnie mieszamy.
5. Podajemy od razu, ozdabiamy główkami szparagów, na wierzch ścieramy parmezan.
SMACZNEGO
KRULICA
Spaghetti z pesto i szparagami |
Spaghetti z pesto i szparagami |
Spaghetti z pesto i szparagami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz