czwartek, 1 czerwca 2017

Pani Walewska - Pychotka


Pani Walewska - Pychotka
Pani Walewska to obowiązkowy gość rodzinnej uroczystości. Wytwornie wygląda i przepysznie smakuje, nie bez powodu jej druga nazwa to Pychotka. Zdaję sobie sprawę, że pieczenie dwóch blatów może trochę odstraszyć, ale myślę, że to tylko do pierwszego popełnienia tego pysznego ciasta. Pani Walewska to niesamowita mieszanka smaków i tekstur. Kruche ciasto, chrupiąca beza, aksamitny krem, kwaskowy dżem i płatki migdałowe. Goście będą Wam wdzięczni za czas poświęcony na wykonanie Pychotki. Już ja to wiem :-).

Pani Walewska - Pychotka

Pani Walewska - Pychotka


SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 500 g mąki
  • 1 masło
  • 6 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18%


SKŁADNIKI NA BEZĘ

  • 6 białek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

oraz

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 140 g płatków migdałowych


SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ

  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 masło


WYKONANIE
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, dodać żółtka, cukier, śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 równe części, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Można również włożyć na noc do lodówki i rano dokończyć ciasto.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając po każdej dodanej porcji cukru. Następnie dodać ocet i znów chwilę ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę ubijać.
3. Prostokątną blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę. Wyłożyć połowę dżemu i nałożyć połowę bezy. Następnie posypać połową płatków migdałowych. Jeśli mamy 2 takie same blachy możemy od razu przygotować 2 blaty. Pieczemy w 160 stopniach przez 40-45 minut na termoobiegu. Jeśli pieczemy pojedynczo, drugą bezę najlepiej przygotować tuż przed pieczeniem. Po upieczeniu czekamy do całkowitego ostygnięcia ciasta.

4. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej dokładnie rozmieszać mąki i żółtka i dodać do gotującego się mleka, zagotować mieszając, aż zgęstnieje. Poczekać aż wystygnie, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu (w ten sposób nie zrobi się nam kożuch).
5. Masło zmiksować, i stopniowo dodawać do niego masę budyniową, aby powstał gładki krem.
6. Jeden z upieczonych i wystudzonych blatów smarujemy masą budyniową, wyrównujemy. Następnie kładziemy drugi placek. Najlepiej zrobić to w dwie osoby, aby podczas przekładania ciasto nie popękało. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
KRULICA
Pani Walewska - Pychotka

Pani Walewska - Pychotka

Pani Walewska - Pychotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz