Krówka raffaello |
Szybkie, proste, obłędne. Tak w trzech słowach mogę opisać ciasto, bez którego większość mojej rodziny nie wyobraża sobie spotkań rodzinnych. Pół blachy schodzi na raz. Ciasto robi się dosyć szybko, jednak najlepiej zrobić je dzień wcześniej, aby przez noc poleżało w lodówce. Jest wtedy jeszcze smaczniejsze, rozpływa się w ustach.
Krówka raffaello, bo nie mogłam się zdecydować, którego smaku jest więcej, a ich połączenie wypada nieziemsko. Dopiero co je zjadłam, a już nie mogę się doczekać kolejnej porcji.
Szybkie ciasto bez pieczenia |
KRÓWKA RAFFAELLO SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI
duża paczka herbatników
duża paczka krakersów
1 puszka masy kajmakowej
400 ml śmietany 30% lub 36%
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
kostka masła lub margaryny
WYKONANIE
1. Najpierw robimy krem budyniowy. Mieszamy wszystkie składniki oprócz masła, wlewamy do garnka.
Gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym miksujemy po trochu dodając masło lub margarynę, aż powstanie gładki krem.
2. Śmietanę ubijamy.
3. Blachę 35x23 wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwy: herbatniki, krem budyniowy, krakersy, masa kajmakowa, płatki migdałowe, bita śmietana, wiórki kokosowe. Wkładamy na noc do lodówki i od rana można cieszyć się obłędnym smakiem.
SMACZNEGO
KRULICA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz