Likier kajmakowy |
Czasem wieczorem, w mroźny zimowy wieczór miło jest wypić coś słodkiego, a zarazem rozgrzewającego. Oba te warunki spełnia likier kajmakowy, przez niektórych zwany też likierem krówką. Jest on dosyć słodki, gęsty ale ma też swoją moc. Jest łatwy w przygotowaniu, a sprawia tyle przyjemności.
Likier kajmakowy |
LIKIER KAJMAKOWY
SKŁADNIKI
400 ml spirytusu
1 puszka masy krówkowej - kajmakowej
2 duże mleka skondensowane niesłodzone (w sumie1 litr)
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
300 ml gorącej wody
WYKONANIE
1. Do garnka wlewamy mleka, masę kajmakową, podgrzewamy i mieszając czekamy, aby kajmak rozpuścił się.
2. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do garnka z mlekiem i kajmakiem. Mieszamy.
3. Jeśli masa nie jest jednolita, przecedzamy ją przez sitko, a to co się na nim osadzi przecieramy. Odstawiamy do ostudzenia.
4. Do ostudzonej masy powoli wlewamy spirytus cały czas mieszając. Rozlewamy do butelek.
5. Odstawiamy w chłodne miejsce. Całość musi się przegryźć, przynajmniej przez kilka dni, choć ja czekałam znacznie dłużej. Można pić z kostką lodu, lub używać jako dodatek do lodów lub deserów.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz