Zupa z zielonej soczewicy a'la grochówka |
Wiadomo, że każda zupa idealnie rozgrzewa. Dlatego od jesieni do wiosny mogłabym jej jeść cały czas. A soczewicę uwielbiam pod każdą postacią, bez względu na to czy jest to soczewica zielona, czerwona czy brązowa. W okresie jesienno-zimowym nie ma właściwie tygodnia, aby na stół nie wjechało jakieś danie z soczewicą, zwłaszcza, że przyrządza się ją bardzo szybko. Lubię przygotować tę zupę tak aby była bardzo gęsta, może zastąpić wtedy drugie danie. Świetnie się sprawdza po długim pobycie na mrozie lub deszczu. Znakomicie rozgrzewa. Tym razem zupa soczewicowa a'la grochówka.
Zupa soczewicowa a'la grochówka |
ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA
SKŁADNIKI
2 l bulionu
1 szklanka soczewicy zielonej
6 ziemniaków
200 g boczku wędzonego
6 ziemniaków
sól, pieprz
majeranek
papryka słodka wędzona
papryka ostra
kurkuma
WYKONANIE
1. Soczewicę płuczemy na sicie, wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 2 godziny do namoczenia. Jeśli nie mamy tyle czasu możemy pominąć ten punkt. Wtedy soczewica będzie się gotowała dłużej.
2. Do gorącego bulionu wsypujemy soczewicę, gotujemy ok 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy.
4. Doprawiamy do smaku, sprawdzamy czy soczewica jest już miękka, voile.
SMACZNEGO
KRULICA
Zupa z zielonej soczewicy a'la grochówka |
Zupa z zielonej soczewicy a'la grochówka |
Zupa soczewicowa a'la grochówka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz