wtorek, 20 marca 2018

Flaczki z żołądków kaczych

Flaki z żołądków kaczych

Flaczki z żołądków kaczych, mogą być też gęsie, to ekskluzywna wersja flaków tradycyjnych. Dla tych, którzy lubią zupy na ostro, ale flaki wołowe są dla nich nie do zjedzenia. Akurat ja uwielbiam obie wersje, a tę często zamawiam w jednej z ulubionych restauracji. Po ostatniej wizycie nieskromnie mogę stwierdzić, że doszłam do perfekcji i moje flaczki są idealne. 


Flaczki z żołądków kaczych

Flaczki z żołądków kaczych


SKŁADNIKI

  • 500 g kaczych żołądków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • 1/4 selera
  • por
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 torebka przyprawy do flaków
  • 1 łyżeczka domowej vegety
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki


WYKONANIE
1. Żołądki oczyścić, pokroić w paseczki. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować 2 litry osolonej wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w ziarnach oraz vegetą. Dodać żołądki, pora i starte warzywa, gotować około 1 godzinę, wyłowić pora. Dodać przyprawę do flaków i majeranek.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Podgrzewając jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszamy. Dodajemy niewielką ilość zupy do zasmażki, rozprowadzamy ją i dolewamy do garnka z zupą mieszając. Chwilę jeszcze gotujemy i gotowe.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Flaczki z kaczki

Flaczki z żołądków drobiowych

1 komentarz:

  1. Warzywa starte na tarce gotować przez godzinę? Najpierw gotujemy same żołądki z całymi warzywami, 20 min przed końcem wrzucamy te state na tarce

    OdpowiedzUsuń