sobota, 17 marca 2018

Pascha migdałowo-kokosowa

Pascha migdałowo-kokosowa

Patrząc przez okno trudno uwierzyć, że Wielkanoc już tuż, tuż... Ale tak, to już za 2 tygodnie. Na tę okazję, ale nie tylko, polecam Wam paschę, która kojarzy się właśnie z Wielkanocą. Nie jest trudna do zrobienia, ładnie wygląda i ma bardzo delikatny smak. 


Pascha migdałowo-kokosowa

Pascha migdałowo-kokosowa


SKŁADNIKI

  • 650 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g płatków migdałowych
  • gaza lub pielucha tetrowa


POLEWA

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%


WYKONANIE
1. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę. Powoli dolewamy mleko nadal miksując.Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zagotowania.
2. Przelewamy do miski, miksując dodajemy połowę sera, następnie pokrojone miękkie masło. Miksujemy, w następnej kolejności dodajemy resztę sera. Teraz dodajemy wiórki kokosowe i płatki migdałowe i mieszamy.
3. Masę przekładamy do sitka/durszlaka wyłożonego gazą. Od góry obciążamy talerzem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Pod durszlak należy podłożyć talerz, ponieważ z masy będzie wyciekał płyn.
4. Następnego dnia masę delikatnie przekładamy na talerz lub paterę.
5. W rondelku podgrzewamy śmietankę, gdy już będzie gorąca dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy. Polewamy naszą paschę posypując wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Wkładamy na godzinę, aby zastygła polewa.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Pascha kokosowo-migdałowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz