środa, 7 marca 2018

Ciasto czekoladowe z buraków - wersja fit

Czekoladowe ciasto z burakami

Mam smaka na buraka. To ostatnio moje motto przewodnie. Zakochałam się w tym warzywie. Cały czas mam w domu zakwas buraczany, raz w tygodniu nastawiam nowy. Sałatka z pieczonych buraków jest minimum raz w tygodniu. Tym razem postanowiłam potraktować buraka na słodko. Nie najgorzej wypadł w tej roli. Powiem więcej, ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i ma fajny kolor. To kolejna warzywna wariacja z cyklu zdrowe fit wypieki. Nie zawiedziecie się. 


Czekoladowe ciasto z burakami - fit wypieki

Ciasto czekoladowe z buraków - wersja fit


SKŁADNIKI

  • 500 g upieczonych lub ugotowanych buraków
  • 50 g ciemnego kakao
  • 200 g mąki owsianej
  • 50 g płatków owsianych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 100 g oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
  • 100 g czekolady gorzkiej


WYKONANIE
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - w miseczce nad gorącą wodą. Studzimy
2. Buraki blendujemy lub ścieramy na drobnej tarce. Jajka ubijamy, dodajemy do buraków. Dodajemy również olej kokosowy oraz wystudzoną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy.
3. Mieszamy cukier, kakao, mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia.
4. Łączymy składniki suche z mokrymi. Mieszamy. Wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 50 minut.
6. Po upieczeniu studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu, w przeciwnym razie ciasto będzie się kruszyć.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA


Ciasto czekoladowe z buraka - fit

Ciasto czekoladowe z burakami - wersja fit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz