czwartek, 28 lutego 2019

Drożdżówki z jabłkami i orzechami

Drożdżówki z jabłkami i orzechami

Ciekawe jest to, że ostatnio stwierdziłam, że bułeczki robi się szybciej niż ciasta. Kiedyś nie uwierzyłabym, gdyby ktoś mi to powiedział, że drożdżówki są tak łatwe w wykonaniu. Robię je już troszkę nałogowo. Są pyszne, pożerane prawie na gorąco. Na drugi dzień zostaje niewiele. I to jest ich jedyna wada.


Drożdżówki z nadzieniem jabłkowo-orzechowym

Drożdżówki jabłkowo-orzechowe


SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
250 ml ciepłego mleka
70 g masła
szczypta soli

DO POSMAROWANIA
1 białko
3 łyżki mleka

NADZIENIE
4 kwaskowe jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
100 g orzechów włoskich

NADZIENIE
1. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i chwilę prużymy. Dodajemy cynamon oraz rozdrobnione orzechy. Mieszamy.

CIASTO
1. Drożdże rozkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce i czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i łatwo odchodziło od reki. Teraz wkładamy ciasto do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 -60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, chwilkę jeszcze wyrabiamy i rozwałkujemy, aby ciasto miała 1 cm grubości. Dużą szklanką wykrawamy kółka, natomiast dnem małej szklanki wciskamy ciasto. We wgłębienia nakładamy nadzienie. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ drożdżówki jeszcze urosną. Blaszkę odstawiamy na 15 minut, aby ciasto znów urosło.
3. Przed pieczeniem smarujemy drożdżówki białkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-30 minut.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz