Tarta z burakami, serem feta i orzechami pekan |
Tarta z burakami, fetą i orzechami pekan |
Tarta z burakami, fetą i orzechami pekan
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
SKŁADNIKI DO WYPEŁNIENIA TARTY
- 2 upieczone lub ugotowane buraki
- 100 g sera feta
- garść orzechów pekan
- garść rukoli
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
WYKONANIE
1. Masło siekamy nożem z mąką, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Po pół godzinie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty nasmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem, można je również obciążyć suszoną fasolą na czas pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
3. Buraki obieramy, kroimy w plastry. Fetę kroimy w kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, solidnie doprawiamy, aby potem po upieczeniu tarta nie była mdła. Fetę wkruszamy na podpieczone ciasto, układamy buraki, zalewamy masą jajeczną. Posypujemy orzechami. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy rukolą. Jemy na ciepło.
SMACZNEGOKRULICA MIESZA
Tarta z burakami, fetą i orzechami pekan |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz