niedziela, 31 marca 2019

Tarta z burakami, fetą i orzechami pekan


Tarta z burakami, serem feta i orzechami pekan
Buraki są zdecydowanie w czołówce listy moich ulubionych warzyw. Uwielbiam ich smak, zwłaszcza pieczonych. Do tego jeszcze ich walory zdrowotne i nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że warto je jeść. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na tartę z burakami, serem feta, orzechami pekan i rukolą. Tarta znakomicie sprawdzi się, jako kolacja na ciepło lub danie na wynos np. lunch do pracy.

Tarta z burakami, fetą i orzechami pekan

Tarta z burakami, fetą i orzechami pekan


SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli

SKŁADNIKI DO WYPEŁNIENIA TARTY
  • 2 upieczone lub ugotowane buraki
  • 100 g sera feta
  • garść orzechów pekan
  • garść rukoli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

WYKONANIE
1. Masło siekamy nożem z mąką, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Po pół godzinie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty nasmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem, można je również obciążyć suszoną fasolą na czas pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
3. Buraki obieramy, kroimy w plastry. Fetę kroimy w kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, solidnie doprawiamy, aby potem po upieczeniu tarta nie była mdła. Fetę wkruszamy na podpieczone ciasto, układamy buraki, zalewamy masą jajeczną. Posypujemy orzechami. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy rukolą. Jemy na ciepło. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Tarta z burakami, fetą i orzechami pekan


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz