wtorek, 26 marca 2019

Sałatka Nicejska

Sałatka Nicejska

Klasyka gatunku - sałatka nicejska. Najbardziej znana francuska sałatka z tuńczykiem, jajkiem, anchois, pomidorkami, oliwkami. Jest bardzo sycąca, zdrowa i pięknie wygląda. Bez trudu zastępuje samodzielne danie, które można podawać z bagietką, grzankami. Sałatka doczekała się niezliczonej ilości wersji, dlatego trudno znaleźć jedną prawidłową recepturę.


Sałatka Nicejska

Sałatka Nicejska


SKŁADNIKI
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 6 filecików anchois
  • 100 g czarnych oliwek
  • 180 g tuńczyka z puszki
  • 100 g zielonej fasolki (może być mrożona)
  • sól morska, pieprz świeżo mielony

DRESSING
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • sól, pieprz


WYKONANIE
1. Składniki na sos wrzucam do słoika, zakręcam i wstrząsam.
2. Jajka gotuję na twardo lub pół miękko. Fasolkę krótko obgotowuję. Cebulę kroję w piórka.
3. Na talerzu układam sałatę, a na niej wszystkie składniki, polewam sosem, oprószam świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość polewamy dressingiem. Można podawać z podpieczoną bagietką.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Sałatka Nicejska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz