Sałatka Nicejska |
Klasyka gatunku - sałatka nicejska. Najbardziej znana francuska sałatka z tuńczykiem, jajkiem, anchois, pomidorkami, oliwkami. Jest bardzo sycąca, zdrowa i pięknie wygląda. Bez trudu zastępuje samodzielne danie, które można podawać z bagietką, grzankami. Sałatka doczekała się niezliczonej ilości wersji, dlatego trudno znaleźć jedną prawidłową recepturę.
Sałatka Nicejska |
Sałatka Nicejska
SKŁADNIKI
- 2 mini sałaty rzymskie
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 3 jajka
- 6 filecików anchois
- 100 g czarnych oliwek
- 180 g tuńczyka z puszki
- 100 g zielonej fasolki (może być mrożona)
- sól morska, pieprz świeżo mielony
DRESSING
- 70 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz
WYKONANIE
1. Składniki na sos wrzucam do słoika, zakręcam i wstrząsam.
2. Jajka gotuję na twardo lub pół miękko. Fasolkę krótko obgotowuję. Cebulę kroję w piórka.
3. Na talerzu układam sałatę, a na niej wszystkie składniki, polewam sosem, oprószam świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość polewamy dressingiem. Można podawać z podpieczoną bagietką.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Sałatka Nicejska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz