środa, 31 lipca 2019

Ogórki po cygańsku - w pomidorach

Ogórki po cygańsku
Ponownie mamy lato i sezon ogórkowy. Jak ten czas szybko leci. Dziś kolejna odsłona ogórków, tym razem w połączeniu z przecierem pomidorowym, czyli ogórki po cygańsku. Coś dla miłośników zarówno ogórków, jak i pomidorów. Sprawdzą się jako sałatka do obiadu.


Ogórki w pomidorach

Ogórki po cygańsku


SKŁADNIKI
  • 3 kg ogórków
  • 2-3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szkl octu
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szkl oleju

DO KAŻDEGO SŁOICZKA
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy

WYKONANIE
1. Ogórki kroimy w plasterki, można dorzucić cebulkę pokrojoną w piórka. Posypujemy solę i odstawiamy na kilka godzin ale może być dłużej, nawet na całą noc.
2. Gotujemy ocet, rozpuszczamy cukier. Dodajemy koncentrat pomidorowy i olej. 
3. Ogórki odcedzamy, ale zostawiamy wodę z ogórków. Do odcedzonym ogórków dodajemy zalewę i ręką mieszamy. Jeśli jest za mało płynu to dodajemy wodę z ogórków. 
4. Do każdego słoika dodajemy pół łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Słoiki napełniamy ogórkami i zakręcamy. Pasteryzujemy 10-15 minut tradycyjnie w garnku z wodą na gazie lub na sucho w piekarniku: wstawiamy zakręcone słoiki do piekarnika, nastawiamy na 130 stopni i od momentu osiągnięcia piekarnika tej temperatury liczy się czas pasteryzacji, czyli 10-15 minut.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ogórki po cygańsku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz