Ogórki po cygańsku |
Ponownie mamy lato i sezon ogórkowy. Jak ten czas szybko leci. Dziś kolejna odsłona ogórków, tym razem w połączeniu z przecierem pomidorowym, czyli ogórki po cygańsku. Coś dla miłośników zarówno ogórków, jak i pomidorów. Sprawdzą się jako sałatka do obiadu.
Ogórki w pomidorach |
Ogórki po cygańsku
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szkl octu
- 2 łyżki soli
- 0,5 szkl cukru
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szkl oleju
DO KAŻDEGO SŁOICZKA
- 2-3 ziarenka pieprzu
- pół łyżeczki gorczycy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
WYKONANIE
1. Ogórki kroimy w plasterki, można dorzucić cebulkę pokrojoną w piórka. Posypujemy solę i odstawiamy na kilka godzin ale może być dłużej, nawet na całą noc.
2. Gotujemy ocet, rozpuszczamy cukier. Dodajemy koncentrat pomidorowy i olej.
3. Ogórki odcedzamy, ale zostawiamy wodę z ogórków. Do odcedzonym ogórków dodajemy zalewę i ręką mieszamy. Jeśli jest za mało płynu to dodajemy wodę z ogórków.
4. Do każdego słoika dodajemy pół łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Słoiki napełniamy ogórkami i zakręcamy. Pasteryzujemy 10-15 minut tradycyjnie w garnku z wodą na gazie lub na sucho w piekarniku: wstawiamy zakręcone słoiki do piekarnika, nastawiamy na 130 stopni i od momentu osiągnięcia piekarnika tej temperatury liczy się czas pasteryzacji, czyli 10-15 minut.
SMACZNEGOKRULICA MIESZA
Ogórki po cygańsku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz