czwartek, 8 sierpnia 2019

Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe, idealny dodatek do pachnącej, świeżej bułeczki z masełkiem, naleśników czy jako przełożenie do ciasta. Co różni je od sklepowych przetworów? To, że są bez cukru i słodzików. Te powidła śliwkowe mają tylko 1!!! składnik: śliwki. Zupełnie jak u Babci. 


Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe bez cukru


SKŁADNIKI
2,5 kg śliwek

WYKONANIE
1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Wrzucamy do dużego z dużym dnem, smażymy bez przykrycia około 2-3 godziny mieszając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy, aby ostygły.
2. Następnego dnia znów gotujemy 2-3 godziny, tym razem na mniejszym ogniu, również często mieszając. Po tym czasie odstawiamy, aby ostygły.
3. Trzeciego dnia powtarzamy procedurę. Gdy powidła są już gęste, przelewamy do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Powidła śliwkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz