Ciasto drożdżowe z kruszonką ze śliwkami |
Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców. Serio, uwielbiam je i gdy przychodzi sezon na nie, to robię z nich ciągle coś: powidła, czekośliwkę, śliwki pod kruszonką, różne rodzaje ciast... i oczywiście ciągle podjadam na surowo. Mam kilka przepisów, które w najbliższym czasie podrzucę Wam. Dziś tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką właśnie ze śliwkami ale można użyć dowolnych owoców. A słowa: "Mamo, ale ładnie pachnie..." - bezcenne.
Ciasto ze śliwkami drożdżowe |
Ciasto drożdżowe z kruszonką ze śliwkami
SKŁADNIKI- 200 ml letniego mleka
- 40 g drożdży
- 120 g cukru
- 2 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 1 szczypta soli
- 1 kg śliwek
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 120 g schłodzonego masła
WYKONANIE
1. Do letniego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostały cukier, oba opakowania cukru wanilinowego, masło, jajka, mąkę i sól. Zagniatamy ciasto, może być dosyć rzadkie. Zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie myjemy śliwki, przekrajamy na pół, usuwamy pestki.
3. Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło pokrojone na kawałki z mąką i cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopnie, funkcja góra-dół.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy gęsto śliwki skórką do dołu. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, funkcja góra-dół, przez 50 minut. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGOKRULICA MIESZA
Ciasto drożdżowe z kruszonką |
Ciasto drożdżowe ze śliwkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz