niedziela, 8 września 2019

Ciasto drożdżowe z kruszonką ze śliwkami

Ciasto drożdżowe z kruszonką ze śliwkami

Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców. Serio, uwielbiam je i gdy przychodzi sezon na nie, to robię z nich ciągle coś: powidła, czekośliwkę, śliwki pod kruszonką, różne rodzaje ciast... i oczywiście ciągle podjadam na surowo. Mam kilka przepisów, które w najbliższym czasie podrzucę Wam. Dziś tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką właśnie ze śliwkami ale można użyć dowolnych owoców. A słowa: "Mamo, ale ładnie pachnie..." - bezcenne.

Ciasto ze śliwkami drożdżowe

Ciasto drożdżowe z kruszonką ze śliwkami

SKŁADNIKI

  • 200 ml letniego mleka
  • 40 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 2 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg śliwek
KRUSZONKA

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 120 g schłodzonego masła

WYKONANIE
1. Do letniego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostały cukier, oba opakowania cukru wanilinowego, masło, jajka, mąkę i sól. Zagniatamy ciasto, może być dosyć rzadkie. Zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie myjemy śliwki, przekrajamy na pół, usuwamy pestki.
3. Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło pokrojone na kawałki z mąką i cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopnie, funkcja góra-dół. 
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy gęsto śliwki skórką do dołu. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, funkcja góra-dół, przez 50 minut. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz