Czekośliwka |
Czekośliwka to idealny dodatek do chrupiącej, świeżej bułeczki z masełkiem, racuszków lub jako przełożenie do ciasta. To najlepszy moment, aby wykorzystać bogactwo natury i zrobić to pyszne smarowidło do pieczywa.
"Nutella" ze śliwek |
Czekośliwka czyli nutella ze śliwek
SKŁADNIKI
- 2,5 kg śliwek
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 cukier wanilinowy
- 160-180g kakao
WYKONANIE
1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Wrzucamy do dużego z dużym dnem, smażymy bez przykrycia około 2-3 godziny mieszając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy, aby ostygły.
2. Następnego dnia znów gotujemy 2-3 godziny, tym razem na mniejszym ogniu, również często mieszając. Po tym czasie odstawiamy, aby ostygły.
3. Trzeciego dnia powtarzamy procedurę, tylko po 1,5 godzinie dodajemy cukry i kakao. Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze jakieś 30 minut i przelewamy do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz