niedziela, 15 września 2019

Czekośliwka czyli nutella ze śliwek

Czekośliwka

Czekośliwka to idealny dodatek do chrupiącej, świeżej bułeczki z masełkiem, racuszków lub jako przełożenie do ciasta. To najlepszy moment, aby wykorzystać bogactwo natury i zrobić to pyszne smarowidło do pieczywa.


"Nutella" ze śliwek

Czekośliwka czyli nutella ze śliwek


SKŁADNIKI
  • 2,5 kg śliwek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 160-180g kakao

WYKONANIE
1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Wrzucamy do dużego z dużym dnem, smażymy bez przykrycia około 2-3 godziny mieszając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy, aby ostygły.
2. Następnego dnia znów gotujemy 2-3 godziny, tym razem na mniejszym ogniu, również często mieszając. Po tym czasie odstawiamy, aby ostygły.
3. Trzeciego dnia powtarzamy procedurę, tylko po 1,5 godzinie dodajemy cukry i kakao. Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze jakieś 30 minut i przelewamy do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz