poniedziałek, 23 września 2019

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów
Soczyste, dojrzałe pomidory... To już ostatnie chwile, kiedy ich smak jest najlepszy. Ale można go jeszcze podkręcić. Pieczone pomidory, to jest to. Pyszny krem z pieczonych pomidorów. Pycha. I oczywiście mega łatwe w przygotowaniu. Najdłużej schodzi się z pieczeniem. I ten cudowny zapach rozchodzący się po całym domu.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

SKŁADNIKI
  • 1,5 - 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerstwa bułka
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cynamonu
  • ostra papryka, wędzona papryka
  • ocet balsamiczny
  • 1 szkl bulionu (niekoniecznie)

WYKONANIE
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkacja góra-dół. Pomidory myjemy i przekrajamy na pół, wykrajamy większe szypułki. Układamy ciasno w blasze spsikanej oliwą. Pomiędzy pomidory układamy nieobrane ząbki czosnku. Oprószamy solą i pieprzem, spsikujemy oliwą. Pieczemy przez 75 minut.
2. Po tym czasie wyjmujemy blachę, czekamy aż trochę ostygnie. Ściągamy z pomidorów skórkę, ząbki czosnku wyjmujemy z łupiny. Wrzucamy pomidory i czosnek do garnka, dodajemy sól, pieprz, paprykę wędzoną, szczyptę ostrej papryki, cynamonu. Chlust octu balsamicznego oraz pokrojoną w kostkę bułkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Teraz stopniowo dodajemy taką ilość bulionu, aby konsystencja zupy nam odpowiadała.Podajemy ze świeżymi ziołami, oliwą. Można dogotować również makaron, tak jak zażyczyły sobie moje dzieci. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Inspiracją dla mnie był przepis ze strony Jadłonomia, został trochę zmieniony.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz