Sernikobrownie ze śliwkami i migałami |
Miałam poważny dylemat, ciasto z malinami, czy ze śliwkami. Co wybrać? Ucierane czy sernikobrownie? Miało być już zupełnie inne ciasto ale zadecydował przypadek. Zapomniałam kupić malin, a pozostałe składniki już miałam. Tym sposobem powstał całkiem nowy, pyszny przepis. Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami, słodycz czekolady przełamana kwaskowatością śliwek, a do tego prażone migdały. Korzystajcie ze śliwek póki sezon w pełni.
Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami |
Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami
SKŁADNIKI
- 1,5 gorzkiej czekolady
- 1 masło
- 300 g cukru
- 1 cukier migdałowy
- 6 jajek
- 100 g mąki
- 500 g sera białego trzykrotnie mielonego
- 400 g śliwek
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki brązowego cukru
WYKONANIE
1. Piekarnik nastawić na 175 stopni.
2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przestudzić.
3. W pierwszej misce miksujemy masło i 150 g cukru na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy 3 jajka, po dodaniu każdego miksując. Wlać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy. 3/4 masy wylewamy na wysmarowaną blaszkę okrągłą 28 cm lub prostokątną 20 x 30 cm.
4. W drugiej misce miksujemy ser oraz 150 g cukru, cukier migdałowy oraz 3 jajka. Powstałą masę serową wylewany na masę czekoladową. Na wierzch wykładamy resztę masy czekoladowej oraz układamy połówki śliwek bez pestek skórką do dołu.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok 60-70 minut, 15-20 minut przed końcem pieczenia posypujemy płatkami migdałowymi. Po skończeniu pieczenia ciasto studzimy w ciepłym, uchylonym piekarniku. Gdy jest jeszcze trochę ciepłe posypujemy 2 łyżeczkami brązowego cukru.
SMACZNEGO
KRULICA
Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami |
Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami |
Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami |
Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz