poniedziałek, 11 września 2017

Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami

Sernikobrownie ze śliwkami i migałami
Miałam poważny dylemat, ciasto z malinami, czy ze śliwkami. Co wybrać? Ucierane czy sernikobrownie? Miało być już zupełnie inne ciasto ale zadecydował przypadek. Zapomniałam kupić malin, a pozostałe składniki już miałam. Tym sposobem powstał całkiem nowy, pyszny przepis. Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami, słodycz czekolady przełamana kwaskowatością śliwek, a do tego prażone migdały. Korzystajcie ze śliwek póki sezon w pełni.

Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami

Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami



SKŁADNIKI

  • 1,5 gorzkiej czekolady
  • 1 masło
  • 300 g cukru
  • 1 cukier migdałowy
  • 6 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 400 g śliwek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru


WYKONANIE
1. Piekarnik nastawić na 175 stopni.
2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przestudzić.
3. W pierwszej misce miksujemy masło i 150 g cukru na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy 3 jajka, po dodaniu każdego miksując. Wlać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy. 3/4 masy wylewamy na wysmarowaną blaszkę okrągłą 28 cm lub prostokątną 20 x 30 cm.
4. W drugiej misce miksujemy ser oraz 150 g cukru, cukier migdałowy oraz 3 jajka. Powstałą masę serową wylewany na masę czekoladową. Na wierzch wykładamy resztę masy czekoladowej oraz układamy połówki śliwek bez pestek skórką do dołu.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok 60-70 minut, 15-20 minut przed końcem pieczenia posypujemy płatkami migdałowymi. Po skończeniu pieczenia ciasto studzimy w ciepłym, uchylonym  piekarniku. Gdy jest jeszcze trochę ciepłe posypujemy 2 łyżeczkami brązowego cukru.
SMACZNEGO
KRULICA
Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami

Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami

Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami

Sernikobrownie ze śliwkami i migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz