wtorek, 5 września 2017

Ogórki curry


Ogórki curry

Uwielbiam robić przetwory, ponieważ potem przez kilka miesięcy można delektować się smakiem lata lub jesieni. Warto zatrzymać w słoiku wspomnienie słonecznego dnia. Przy okazji można rzucić wodze fantazji i pokombinować, pozmieniać, dodać, odjąć, wypośrodkować i stworzyć coś własnego. Potem trzeba trochę poczekać i sprawdzić, co wyszło, może być niespodzianka.

Dziś już w wielu domach klasyka, ogórki w zalewie curry. Lubię taką sałatkę, jako dodatek do zimowego obiadu. Ale również, kiedy mam ochotę na "coś niesłodkiego" to ogórki curry świetnie się sprawdzą. Są również znakomitym dodatkiem do kanapek czy hamburgerów.

Ogórki curry

Ogórki curry


SKŁADNIKI
3 kg ogórków
5 szkl wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
1,5 łyżki curry
1 łyżka soli
2 cebule

DO KAŻDEGO SŁOIKA
1 liść laurowy
0,5 łyżeczki gorczycy
3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego

WYKONANIE
1. Ogórki myjemy, kroimy w plasterki równej grubości. Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na ok 8 godzin.
2. Po tym czasie ogórki odcedzamy. Jeśli nie lubimy zbyt słonych płuczemy dodatkowo na sicie.
3. Wodę, ocet, curry, sól gotujemy przez kilka minut mieszając, aby rozpuścił się cukier.
4. Do wyparzonych słoików wrzucamy 1 liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego. Następnie słoiki ciasno napełniamy ogórkami z cebulę. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. I pasteryzujemy ok 10 minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem.
5. Gdy ostygną odstawiamy do spiżarni, po 2-3 tygodniach ogórki są gotowe do spożycia, ale warto dozować sobie tę przyjemność przez całą zimę.
SMACZNEGO
KRULICA
Ogórki w zalewie curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz