niedziela, 24 września 2017

Pstrąg pieczony z ziołami i migdałami

Pstrąg pieczony z ziołami i migdałami

Niedawno byłam w cudownym miejscu, w Roztoczańskim Parku Narodowym. W Chacie Rybaka jadłam przepysznego pstrąga roztoczańskiego z ziołami i migdałami. Nie mogłam się powstrzymać i na miejscu zakupiłam świeże pstrągi. W domu próbowałam przyrządzić je podobnie do tego, którego jadłam w Chacie Rybaka. Od razu dodam, że taki pstrąg ma zupełnie inny smak niż ten kupowany w markecie. Wiem, żadne to odkrycie, po prostu stwierdzam fakt. Przy każdej okazji będę teraz kupować świeże pstrągi w tego typu miejscach. Pstrąg wyszedł przepysznie, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Jednak jeśli będziecie na Roztoczu, koniecznie musicie odwiedzić Chatę Rybaka i spróbować innych pstrągów.


Pstrąg pieczony z migdałami

Pstrąg pieczony z ziołami i migdałami


SKŁADNIKI

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 50 g masła
  • kilka gałązek koperku
  • cytryna
  • garść płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • cytryna


WYKONANIE
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół.
2. Pstrągi nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Ostawiamy na 30 minut. Po tym czasie do środka każdego pstrąga wkładamy kawałki masła i gałązki koperku. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
3. Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia posypujemy płatkami migdałowymi, aby się lekko zarumieniły. Podajemy z cytryną.
SMACZNEGO
KRULICA
Pstrąg pieczony z ziołami i migdałami

Pstrąg pieczony z ziołami i migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz