Chleb na zakwasie |
Nie ważne z czym, domowe pieczywo smakuje ze wszystkim. Ten chlebek piekłam już kiedyś regularnie przez kilka miesięcy, potem nastąpiła przerwa. Teraz znów, co weekend wrzucam do piekarnika 2 pełne blachy. Uwielbiam ten rozchodzący się po całym domu zapach. Do poniższego przepisu potrzebny jest zakwas. Można go zrobić samemu, a można dostać od kogoś i wykorzystywać. Przepis na zakwas już niebawem.
Chleb na zakwasie |
Chleb na zakwasie
SKŁADNIKI
1 kg mąki tortowej
1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej, może być pół na pół z orkiszową
3/4 szkl pestek dyni
3/4 szkl pestek słonecznika
3/4 szkl siemienia lnianego
3/4 szkl płatków owsianych
3 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
3 szkl wody gazowanej
2 szkl wody gorącej przegotowanej
4 łyżki zakwasu
Z powyższej ilości wychodzą 2 chleby w blachach 30x12 cm.
WYKONANIE
1. Suche składniki mieszamy w dużej misce.
2. Dodajemy wodę gazowaną do suchej masy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy gorącą wodę i znów mieszamy.
3. Dodajemy zakwas i ponownie mieszamy drewnianą łyżką.
4. Blaszki smarujemy masłem, obsypujemy każdą ściankę mąką żytnią, otrębami lub płatkami owsianymi.
5. Blaszki napełniamy masą na wysokość 3/4 i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin do wyrośnięcia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy chlebki i pieczemy 1 godz i 20 min. W połowie pieczenia smarujemy chlebki oliwą lub olejem.
7. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
SMACZNEGO
KRULICA
Chleb na zakwasie |
Chleb na zakwasie |
Chleb na zakwasie |
Chleb na zakwasie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz