Syrop dyniowo-korzenny |
Sezon na dynię w pełni. Trzeba go wykorzystać na maksa. Dziś zapraszam na cudowny syrop dyniowy z przyprawami korzennymi. Można go dodawać do kawy lub do ciast, lodów. Uwielbiam ten specyficzny smak, który kojarzy się z jesienią. Zróbcie go, a nie będziecie musieli lecieć do sieciowej kawiarni za każdym razem, gdy najdzie Was ochota na Pumpkin Spice Latte. Od dziś można się tą aromatyczną kawą rozkoszować w domowym zaciszu, pod kocykiem, z książką w ręku. Polecam.
Syrop dyniowo-korzenny |
Syrop dyniowo-korzenny
SKŁADNIKI
1 szkl puree z dyni
1 szkl cukru trzcinowego
1,5 szkl wody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
WYKONANIE
1. Dynię hokkaido kroimy na ósemki, wydrążamy pestki i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (funkcja góra-dół). Po upieczeniu odkrajamy skórkę, a dynię miksujemy na mus.
2. Wszystkie składniki łączymy w garnku i gotujemy przez ok 5-10 minut. Przelewamy do wyparzonych butelek.
3. Pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry nogami.
4. Dodajmy do kawy 1-2 łyżeczki i rozkoszujemy się cudownym smakiem jesieni.
SMACZNEGO
KRULICA
Syrop dyniowo-korzenny |
Syrop dyniowy do kawy |
Syrop dyniowy do kawy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz