Ciasto dyniowe - wersja fit |
Skoro mamy sezon na dynię będę ten temat drążyć do znudzenia. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto w zdrowszej wersji. To ciasto nie zawiera białej mąki, białego cukru. A mimo to jest smaczne, słodkie i pożywne. Wersja FIT i mam wrażenie, że w innej wersji nie byłoby tak smaczne jak właśnie w tej. Zróbcie póki dynie w sklepach, aż proszą, aby je kupić i przetworzyć.
Ciasto dyniowe - wersja fit |
Ciasto dyniowe - wersja fit
- 350 g puree z dyni Hokkaido
- 1 szkl płatków owsianych
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki pełnoziarnistej żytniej typu 2000
- 3 jajka
- 50 g oleju kokosowego
- 1 szkl soku jabłkowego
- 1/2 szkl cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 70 g żurawiny
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE
1. Dynię Hokkaido kroimy w ósemki, usuwamy pestki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut (funkcja góra-dół). Kiedy dynia lekko ostygnie odkrajamy skórkę, a miąższ blendujemy.
2. Olej rozpuszczamy i lekko studzimy.
3. Jajka miksujemy, dodajemy puree z dyni, sok jabłkowy i płatki owsiane. Miksujemy.
4. Dodajemy cukier/ksylitol, obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy. Następnie dodajemy olej i przyprawy i znów mieszamy.
5. Dodajemy żurawinę i pokruszone orzechy.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 65-75 minut, do suchego patyczka.
7. Można polać rozpuszczoną czekoladą, ale w wersji fit nie polecam :-).
SMACZNEGO
KRULICA
Ciasto dyniowe - wersja fit |
Ciasto dyniowe - wersja fit |
Ciasto dyniowe - wersja fit |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz