Chipsy z buraków |
A wiecie, że dziś Dzień Buraka? To kto świętuje? :-)
Macie ochotę na coś chrupiącego ale zdrowego? To dobrze trafiliście, polecam chipsy z buraków. Mają specyficzny smak, po prostu buraczany, jakżeby inaczej.
Chipsy z buraków |
Chipsy z buraków - fit przekąska
SKŁADNIKI
- buraki
- oliwa
- sól
- inne przyprawy według uznania
WYKONANIE
1. Buraki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Ja skorzystałam z krajalnicy do warzyw i poszło błyskawicznie.
2. Buraki delikatnie moczymy w oliwie lub ją spryskujemy, układamy dosyć ciasno (bo się skurczą) na papierze do pieczenia na blaszce. Każdy plasterek posypujemy solą i/lub innymi przyprawami np. papryką, oregano, czosnkiem.
3. Blaszkę wkładany do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 15-20 minut, obrócić każdy plasterek i piec kolejne 15 minut, aż do uzyskania chrupkości. Trzeba pilnować, aby się nie przypaliły.
4. Buraki wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
5. Wystudzone buraki wsypać do miseczki i zjeść :-).
SMACZNEGO
KRULICA
Chipsy buraczane |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz