środa, 29 listopada 2017

Brownie z batatów - wersja fit

Brownie z batatów

Ostatnio kombinuję z produktami, które dopiero poznaję, ale jak to się mówi, kto nie ryzykuje, nie pije szampana. Wszystko po to, aby było bardziej zdrowo, bardziej fit i bardziej nowocześnie. Wychodzę poza szablon ciast tradycyjnych, znanych z domu rodzinnego. Kombinować w kuchni lubiłam zawsze, jednak do tej pory z reguły były to składniki, które znam. Mieszałam ilości, wymyślałam nowe kombinacje, ale jednak wiedziałam czego się spodziewać. A teraz, na raz korzystam z kilku produktów, które nie do końca są mi całkowicie znane, w tym sensie, że zawsze jest ryzyko, że jakiś składnik zachowa się nie tak, jakbym sobie tego życzyła.
Ale znów się udało, i znów wyszło smacznie. Kolejne jesienne ciasto. Tym razem zaskoczę Was brownie z batatów z mąką pełnoziarnistą i migdałami. W całym domu rozchodzi się cudowny aromat pieczonego ciasta. 
Brownie z batatów

Brownie z batatów - wersja fit


SKŁADNIKI

  • 1 duży lub 2 średnie bataty - około 600 g
  • 13-14 daktyli - około 50 g
  • 150 g migdałów
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szkl mąki gryczanej
  • 70 g cukru brązowego lub ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g ananasa kandyzowanego
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


WYKONANIE
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut.
2. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i blendujemy na puree. Daktyle również blendujemy, możemy je połączyć z batatami.
3. Migdały blendujemy prawie na mąkę. Dodajemy do nich obie mąki, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia.
4. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy. Dodajemy do mokrej masy, mieszamy. Teraz do mokrej masy dodajemy suche składniki. Mieszamy szpatułką. Dodajemy ananasa, aromat migdałowy i ponownie mieszamy. Możemy dodać również ulubione bakalie.
5. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka.
6. Ciasto możemy udekorować polewą wykonaną z cukru pudru i 1 łyżeczki wrzątku.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ciasto z batatów

Brownie z batatów

Brownie z batatów 

Ciasto z batatów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz