niedziela, 26 listopada 2017

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym i orzechami

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym i orzechami włoskimi


Jesień kojarzy mi się z gruszkami i orzechami, więc mamy idealną porę na tę tartę. Połączenie gruszek z serem pleśniowym to kolejna idealna para. Niewątpliwie jeszcze nie raz użyję tego zestawienia w innych przepisach. Tarta jest idealna na ciepłą kolację, lub jako niezobowiązujące ciepłe danie, gdy mają do Was wpaść przyjaciele. A gdy zostanie Wam kawałek można go zabrać następnego dnia do pracy. Tarta gruszkowa z serem pleśniowym i orzechami jest pożywna i smaczna. I wcale nie trzeba być mistrzem w kuchni, aby ją wyczarować.

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym i orzechami

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym i orzechami


SKŁADNIKI NA CIASTO
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WYPEŁNIENIE TARTY
2 dojrzałe gruszki
3 jajka
250 ml śmietany 18%
2000 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
sól, pieprz

WYKONANIE
1. Masło siekamy nożem z mąką, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Po pół godzinie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty nasmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
3. Gruszki obieramy i kroimy w ósemki. Układamy na upieczonym cieście. Ser koimy w kostkę i posypujemy gruszki.
4. Mieszamy śmietanę z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem. Zalewamy ser i gruszki. Posypujemy orzechami włoskimi.
5. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło. Można też jeść na zimno, chociaż mi bardziej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz