niedziela, 19 listopada 2017

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Mamy listopad, znów upiekłam dynię. Jeszcze dwie czekają :-). Dynia ma cudowny kolor, pięknie wygląda w sałatce w towarzystwie zielonego szpinaku. O tej porze roku, kiedy ogórki, czy pomidory nie mają już tego smaku i aromatu co latem, dynia jest wymarzonym dodatkiem do potraw. Nie raz już wspominałam, że jestem zwolenniczką sezonowości, co oznacza, że wykorzystuję do znudzenia, do końca sezonu produkty, które aktualnie są dostępne.


Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią


SKŁADNIKI
1 średnia dynia hokkaido
1/2 szkl pęczaku
100 g sera typu bałkańskiego
garść liści świeżego szpinaku
sos balsamiczny
garść uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii i słonecznika

SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy dijon
sok z 1/2 cytryny

WYKONANIE
1. Dynię hokkaido kroimy na ósemki, wydrążamy pestki, solimy i pieprzymy, lekko polewamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut (funkcja góra-dół). Po upieczeniu odkrajamy skórkę, a dynię kroimy w kostkę.
2. Pęczak gotujemy, odcedzamy. Gdy jest jeszcze ciepły mieszamy z liśćmi szpinaku.
3. Dodajemy dynię, ser bałkański pokrojony w kostkę. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym oraz na wierzchu sosem balsamicznym.
4. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i słonecznikiem.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz