Sałatka z pieczoną dynią |
Mamy listopad, znów upiekłam dynię. Jeszcze dwie czekają :-). Dynia ma cudowny kolor, pięknie wygląda w sałatce w towarzystwie zielonego szpinaku. O tej porze roku, kiedy ogórki, czy pomidory nie mają już tego smaku i aromatu co latem, dynia jest wymarzonym dodatkiem do potraw. Nie raz już wspominałam, że jestem zwolenniczką sezonowości, co oznacza, że wykorzystuję do znudzenia, do końca sezonu produkty, które aktualnie są dostępne.
Sałatka z pieczoną dynią |
Sałatka z pieczoną dynią
SKŁADNIKI
1 średnia dynia hokkaido
1/2 szkl pęczaku
100 g sera typu bałkańskiego
garść liści świeżego szpinaku
sos balsamiczny
garść uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii i słonecznika
SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy dijon
sok z 1/2 cytryny
WYKONANIE
1. Dynię hokkaido kroimy na ósemki, wydrążamy pestki, solimy i pieprzymy, lekko polewamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut (funkcja góra-dół). Po upieczeniu odkrajamy skórkę, a dynię kroimy w kostkę.
2. Pęczak gotujemy, odcedzamy. Gdy jest jeszcze ciepły mieszamy z liśćmi szpinaku.
3. Dodajemy dynię, ser bałkański pokrojony w kostkę. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym oraz na wierzchu sosem balsamicznym.
4. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i słonecznikiem.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Sałatka z pieczoną dynią |
Sałatka z pieczoną dynią |
Sałatka z pieczoną dynią |
Sałatka z pieczoną dynią |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz