wtorek, 14 listopada 2017

Tort bezowy dacquoise - dakłas z orzechami i daktylami

Tort bezowy dakłas

Torty bezowe zwykle kojarzą się z latem, ciepłem, owocami. I uwielbiam je jeść latem. Ale czemu miałabym rezygnować z czego, co lubię tylko ze względu na porę roku? Wprawdzie nie ma teraz świeżych malin, borówek, truskawek, czy poziomek ale mamy przecież sezon na orzechy, które w sumie są i tak dostępne cały rok. Tort bezowy nie jest wcale taki trudny do zrobienia, nawet łatwiejszy od innych ciast, gdyż nigdy nie wyjdzie zakalec :-). 


Tort bezowy dakłas - dacquoise

Tort bezowy dacquoise - dakłas z orzechami i daktylami


SKŁADNIKI NA BEZĘ

  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 8 daktyli 
  • 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych


SKŁADNIKI NA KREM

  • 250 g mascarpone
  • 150 g masy kajmakowej
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 8 daktyli
  • pół szkl orzechów włoskich posiekanych


WYKONANIE
1. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 okręgi o średnicy ok 24 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier po 1 łyżce cały czas dokładnie miksując, po każdej dodanej łyżce. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ubijamy, dodajemy ocet i ponownie ubijamy przez minutę.
3. Daktyle drobno kroimy, mieszamy z posiekanymi orzechami tak, aby daktyle nie posklejały się. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy szpatułką.
4. Pianę wykładamy na okręgi na papierze do pieczenia, na 2 osobne blachy. Staramy się, aby masa nie wyszła poza brzegi okręgu. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na termoobiegu. Zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 90 minut. Po zakończeniu pieczenia uchylamy piekarnik i pozostawiamy bezę do całkowitego ostudzenia. (Można to zrobić dzień wcześniej i zostawić bezę na noc.)
5. Serek mascarpone mieszamy z masą kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając łyżkę cukru pudru. Delikatnie mieszamy z mascarpone i kajmakiem. Daktyle drobno kroimy, mieszamy z posiekanymi orzechami tak, aby daktyle nie posklejały się. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Krem można włożyć do lodówki, a na bezę nałożyć dopiero przed podaniem.
6. Na jeden blat nakładamy krem, przykrywamy drugim. Można posypać kakao, cukrem pudrem lub orzechami.
SMACZNEGO
KRULICA
Dacquoise

Tort bezowy dakłas z orzechami i daktylami

Dakłas - dacquoise

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz