Tort bezowy dakłas |
Torty bezowe zwykle kojarzą się z latem, ciepłem, owocami. I uwielbiam je jeść latem. Ale czemu miałabym rezygnować z czego, co lubię tylko ze względu na porę roku? Wprawdzie nie ma teraz świeżych malin, borówek, truskawek, czy poziomek ale mamy przecież sezon na orzechy, które w sumie są i tak dostępne cały rok. Tort bezowy nie jest wcale taki trudny do zrobienia, nawet łatwiejszy od innych ciast, gdyż nigdy nie wyjdzie zakalec :-).
Tort bezowy dakłas - dacquoise |
Tort bezowy dacquoise - dakłas z orzechami i daktylami
SKŁADNIKI NA BEZĘ
- 6 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 8 daktyli
- 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych
SKŁADNIKI NA KREM
- 250 g mascarpone
- 150 g masy kajmakowej
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 8 daktyli
- pół szkl orzechów włoskich posiekanych
WYKONANIE
1. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 okręgi o średnicy ok 24 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier po 1 łyżce cały czas dokładnie miksując, po każdej dodanej łyżce. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ubijamy, dodajemy ocet i ponownie ubijamy przez minutę.
3. Daktyle drobno kroimy, mieszamy z posiekanymi orzechami tak, aby daktyle nie posklejały się. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy szpatułką.
4. Pianę wykładamy na okręgi na papierze do pieczenia, na 2 osobne blachy. Staramy się, aby masa nie wyszła poza brzegi okręgu. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na termoobiegu. Zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 90 minut. Po zakończeniu pieczenia uchylamy piekarnik i pozostawiamy bezę do całkowitego ostudzenia. (Można to zrobić dzień wcześniej i zostawić bezę na noc.)
5. Serek mascarpone mieszamy z masą kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając łyżkę cukru pudru. Delikatnie mieszamy z mascarpone i kajmakiem. Daktyle drobno kroimy, mieszamy z posiekanymi orzechami tak, aby daktyle nie posklejały się. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Krem można włożyć do lodówki, a na bezę nałożyć dopiero przed podaniem.
6. Na jeden blat nakładamy krem, przykrywamy drugim. Można posypać kakao, cukrem pudrem lub orzechami.
SMACZNEGO
KRULICA
Dacquoise |
Tort bezowy dakłas z orzechami i daktylami |
Dakłas - dacquoise |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz