Uwielbiam śledzie, uwielbiam musztardę i uwielbiam kurkumę. Świetne połączenie. Pierwszy raz zastosowałam takie połączenie i okazało się przepyszne. Super pomysł na szybką kolację lub przekąskę pomiędzy posiłkami.
ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE Z KURKUMĄ
6 solonych filetów śledziowych
200 ml śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka kurkumy
WYKONANIE
1. Filety moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny, 2 razy zmieniając wodę. Czas moczenia jest uzależniony od tego, jak słone są śledzie i może się zdarzyć, że trzeba go będzie wydłużyć lub skrócić. Ja po prostu w trakcie moczenia zawsze próbuję kilka razy.
2. Mieszamy pozostałe składniki.
3. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
4. Wszystko wkładam do słoika uważając, aby nie uszkodzić śledzi.
5. Wstawiam do lodówki przynajmniej na 12 godzin, aby wszystkie smaki połączyły się.
SMACZNEGO
KRULICA
2. Mieszamy pozostałe składniki.
3. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
4. Wszystko wkładam do słoika uważając, aby nie uszkodzić śledzi.
5. Wstawiam do lodówki przynajmniej na 12 godzin, aby wszystkie smaki połączyły się.
SMACZNEGO
KRULICA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz