czwartek, 15 grudnia 2016

ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE Z KURKUMĄ


Uwielbiam śledzie, uwielbiam musztardę i uwielbiam kurkumę. Świetne połączenie. Pierwszy raz zastosowałam takie połączenie i okazało się przepyszne. Super pomysł na szybką kolację lub przekąskę pomiędzy posiłkami.


ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE Z KURKUMĄ


SKŁADNIKI
6 solonych filetów śledziowych
200 ml śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka kurkumy


WYKONANIE
1. Filety moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny, 2 razy zmieniając wodę. Czas moczenia jest uzależniony od tego, jak słone są śledzie i może się zdarzyć, że trzeba go będzie wydłużyć lub skrócić. Ja po prostu w trakcie moczenia zawsze próbuję kilka razy.
2. Mieszamy pozostałe składniki.
3. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
4. Wszystko wkładam do słoika uważając, aby nie uszkodzić śledzi.
5. Wstawiam do lodówki przynajmniej na 12 godzin, aby wszystkie smaki połączyły się.
SMACZNEGO
KRULICA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz