ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z OGÓRKIEM, CEBULĄ I JABŁKIEM
SKŁADNIKI
6 solonych filetów śledziowych
300-400 ml śmietany 18%
1 cebula
1 kwaskowe jabłko
4 ogórki kiszone
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
WYKONANIE
1. Filety moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny, 2 razy zmieniając wodę. Czas moczenia jest uzależniony od tego, jak słone są śledzie i może się zdarzyć, że trzeba go będzie wydłużyć lub skrócić. Ja po prostu w trakcie moczenia zawsze próbuję kilka razy.
2. Cebulę kroję w kosteczkę i na sitku zalewam wrzątkiem, aby była delikatniejsza.
3. Ogórki kroję w kosteczkę, jabłko ścieram na tarce na grubych oczkach.
4. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
5. Do miski wlewam śmietanę, dodaję pokrojone ogórki, starte jabłko, przestudzoną cebulę. Dodaję 2-3 łyżki octu winnego, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku.
6. Teraz warstwami wrzucam do słoika: śmietana z dodatkami i śledzie, śmietana z dodatkami i śledzie. I tak aż do końca, jako ostatnia ma być warstwa ze śmietany.
7. Wstawiam do lodówki przynajmniej na 12 godzin, aby wszystkie smaki się połączyły.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz