niedziela, 11 grudnia 2016

Pierniczki


Najwyższa pora, aby upiec pierniczki. U mnie pierwsza partia już była tydzień temu, jednak niewiele zostało do dekorowania, większość została zjedzona od razu. Cała rodzina próbowała, czy aby na pewno wyszły dobre. I chyba nie byli pewni, bo musieli sprawdzać po kilka razy :-). Ale ponieważ przygotowywanie i pieczenie pierników to świetna zabawa dla wszystkich, z radością upieczemy je ponownie.


Pierniczki


SKŁADNIKI
2 łyżki miodu
90 g masła
0,5 szkl drobnego cukru
2,5 szkl mąki
1 jajko
1-1,5 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
ewentualnie 1-2 łyżki mleka

WYKONANIE
1. Miód, masło i cukier rozpuścić w garnuszku. Gdy ostygnie dodać pozostałe składniki oprócz mleka. Wyrobić ciasto. Jeśli nie będzie się chciało dobrze połączyć dodać odrobinę mleka i ponownie wyrobić. Włożyć na trochę do lodówki i schłodzić.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, podsypując mąką. Wycięte pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy powiesić pierniczki na choince pamiętajmy, aby otworki wyciąć przed pieczeniem słomką do napojów.
3. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 10-12 minut, trzeba sprawdzać.
4. Pierniczki lukrujemy (przepis na lukier) po upieczeniu lub przed samymi świętami. Lukier zastyga kilka godzin, po tym czasie pierniczki już nie skleją się.
5. Do świąt przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej blaszanym, aby zmiękły.
SMACZNEGO
KRULICA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz