środa, 21 grudnia 2016

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki z lukrem
Myślałam, że piernikowe szaleństwo zakończone a tu jeszcze jedno zamówienie! Na klasowe świąteczne spotkanie. Jak trzeba to trzeba, cała przyjemność po mojej stronie. Tym razem skorzystałam z przepisu na pierniczki, które od razu nadają się do jedzenia. Można je zrobić na dzień przed okazją. Nadają się do jedzenia i lukrowania zaraz po upieczeniu. Wprawdzie podczas robienia trochę bardziej się lepią niż poprzednie ale równie dobrze smakują. Są łatwe w wykonaniu. A więc do roboty! :-)

Szybkie pierniki

Szybkie pierniczki


SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody


WYKONANIE
1. Masło rozpuścić w garnuszku dodając miód. Poczekać aż ostygnie.
2. Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Może być klejące.
3. Wałkować podsypując mąką na 4-5 mm. Wykrawać pierniczki o różnych kształtach.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8-10 min w zależności od wielkości pierników.
5. Po wystudzeniu  można lukrować przepis na lukier . Lukier zastyga kilka godzin, po tym czasie pierniczki nie skleją nam się już.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz