Szybkie pierniczki z lukrem |
Myślałam, że piernikowe szaleństwo zakończone a tu jeszcze jedno zamówienie! Na klasowe świąteczne spotkanie. Jak trzeba to trzeba, cała przyjemność po mojej stronie. Tym razem skorzystałam z przepisu na pierniczki, które od razu nadają się do jedzenia. Można je zrobić na dzień przed okazją. Nadają się do jedzenia i lukrowania zaraz po upieczeniu. Wprawdzie podczas robienia trochę bardziej się lepią niż poprzednie ale równie dobrze smakują. Są łatwe w wykonaniu. A więc do roboty! :-)
Szybkie pierniki |
Szybkie pierniczki
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 100 g masła
- 3 czubate łyżki miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
WYKONANIE
1. Masło rozpuścić w garnuszku dodając miód. Poczekać aż ostygnie.
2. Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Może być klejące.
3. Wałkować podsypując mąką na 4-5 mm. Wykrawać pierniczki o różnych kształtach.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8-10 min w zależności od wielkości pierników.
5. Po wystudzeniu można lukrować przepis na lukier . Lukier zastyga kilka godzin, po tym czasie pierniczki nie skleją nam się już.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz