niedziela, 18 grudnia 2016

Biały lukier do pierniczków i ciasteczek

Lukrowane pierniczki

To był zwariowany weekend, gotowanie, sprzątanie, pieczenie i dekorowanie pierniczków, zuchowa akcja zarobkowa. Pierniki piekłyśmy już trzeci weekend, takie było zapotrzebowanie. I wszystko ozdabiałyśmy w ten weekend. Lukrowanie pierniczków to bardzo zabawne zajęcie, można się zrelaksować, odmłodzić i pośmiać. Fakt, że trochę to trwa, miałyśmy około 200 pierników ale warto było. Efekt z roku na rok jest coraz lepszy, mamy coraz bardziej wprawne ręce, no i pomysły też coraz fajniejsze. Czasem coś wyjdzie inaczej niż człowiek zaplanował ale to właśnie jest fajne. A ile śmiechu przy tym. Miejsca brakowało przy układaniu. Oprócz lukru do dekorowania pierników używamy różnych posypek i kulek. Nie są one wprawdzie nadzwyczaj smaczne, bo są twarde ale nadają się do spożycia i nadają niesamowitego uroku ciasteczkom.


Biały lukier do pierniczków i ciasteczek


SKŁADNIKI
1 białko
ok.1,5 szkl cukru pudru

WYKONANIE
1. Po dokładnym umyciu jajka oddzielam białko od żółtka i białko wrzucam do miski, dodaję przesiany cukier puder i miksuję, aż masa będzie miała gładką konsystencję gęstej śmietany. Można dodać kilka kropel soku z cytryny lub aromatu, ale nie trzeba. Jeśli masa będzie za rzadka dodać jeszcze trochę cukru pudru i znów zmiksować.
2. Lukier nakładamy do szprycy, rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z maleńką dziurką na rogu. Można również nałożyć do rożka przygotowanego ze skręconego papieru do pieczenia i dekorujemy pierniki, ciasteczka, ciasta lub torty. 
3. Kolorowy lukier można uzyskać dodając kilka kropel barwnika spożywczego.
SMACZNEGO 
KRULICA




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz