I znowu śledź w śmietanie, tym razem w wersji uboższej, co nie oznacza, że gorszej. Nie każdy lubi cebulę, czy ogórki, lub niekoniecznie w zestawieniu ze śledziami. Mi smakują obie wersje i nie potrafiłabym powiedzieć, która jest smaczniejsza. Przy tych jest troszeczkę mniej roboty, czyli prawie wcale :-).
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM
6 solonych filetów śledziowych
1 kwaskowe jabłko
sok z połowy cytryny
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
WYKONANIE
1. Filety moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny, 2 razy zmieniając wodę. Czas moczenia jest uzależniony od tego, jak słone są śledzie i może się zdarzyć, że trzeba go będzie wydłużyć lub skrócić. Ja po prostu w trakcie moczenia zawsze próbuję kilka razy.
2. Jabłko ścieram na tarce na grubych oczkach i kropię sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
3. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
4. Mieszam śmietanę, cukier, starte jabłko oraz sól i pieprz.
5. Wszystkie składniki wrzucam do słoika, uważając aby nie uszkodzić śledzi.
6. Wstawiam do lodówki przynajmniej na 12 godzin, aby wszystkie smaki się połączyły.
SMACZNEGO
KRULICA
4. Mieszam śmietanę, cukier, starte jabłko oraz sól i pieprz.
5. Wszystkie składniki wrzucam do słoika, uważając aby nie uszkodzić śledzi.
6. Wstawiam do lodówki przynajmniej na 12 godzin, aby wszystkie smaki się połączyły.
SMACZNEGO
KRULICA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz