niedziela, 25 grudnia 2016

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM

I znowu śledź w śmietanie, tym razem w wersji uboższej, co nie oznacza, że gorszej. Nie każdy lubi cebulę, czy ogórki, lub niekoniecznie w zestawieniu ze śledziami. Mi smakują obie wersje i nie potrafiłabym powiedzieć, która jest smaczniejsza. Przy tych jest troszeczkę mniej roboty, czyli prawie wcale :-).


ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM


SKŁADNIKI
6 solonych filetów śledziowych
1 kwaskowe jabłko
sok z połowy cytryny
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz


WYKONANIE
1. Filety moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny, 2 razy zmieniając wodę. Czas moczenia jest uzależniony od tego, jak słone są śledzie i może się zdarzyć, że trzeba go będzie wydłużyć lub skrócić. Ja po prostu w trakcie moczenia zawsze próbuję kilka razy.
2. Jabłko ścieram na tarce na grubych oczkach i kropię sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
3. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
4. Mieszam śmietanę, cukier, starte jabłko oraz sól i pieprz.
5. Wszystkie składniki wrzucam do słoika, uważając aby nie uszkodzić śledzi.
6. Wstawiam do lodówki przynajmniej na 12 godzin, aby wszystkie smaki się połączyły.
SMACZNEGO
KRULICA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz