Śledzie w pomidorach z miodem |
Śledzie w pomidorach z miodem robię dosyć często, a już na pewno każdego roku na Boże Narodzenie. Są słone i słodko-kwaśne. Chociaż słodko-kwaśne nie jest w moim stylu, ale w tym przypadku te smaki idealnie się komponują. Kiedyś w życiu nie zjadłabym śledzia z dodatkiem miodu. Wszystko się zmieniło gdy pierwszy raz spróbowałam tych, a było to wiele lat temu.
ŚLEDZIE W POMIDORACH Z MIODEM
SKŁADNIKI
6 solonych filetów ze śledzia
2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki miodu
WYKONANIE
1. Filety moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny, 2 razy zmieniając wodę. Czas moczenia jest uzależniony od tego, jak słone są śledzie i może się zdarzyć, że trzeba go będzie wydłużyć lub skrócić. Ja po prostu w trakcie moczenia zawsze próbuję kilka razy.
2. Cebulę kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzany olej na patelnię. Zmniejszam ogień i duszę cebulę, aż będzie mięciutka, pilnując, aby się nie podsmażyła. Gdy będzie już miękka dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam. Następnie dodaję miód i również mieszam. Po chwili wyłączam gaz, próbuję i ewentualnie dodaję jeszcze koncentratu pomidorowego lub miodu, aby osiągnąć równowagę smaku. Odstawiam do ostygnięcia.
3. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
4. Wkładam do słoika naprzemiennie cebulę z koncentratem i miodem oraz śledzie.
5. Odstawiam do lodówki przynajmniej na 1 dobę, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO
KRULICA
3. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
4. Wkładam do słoika naprzemiennie cebulę z koncentratem i miodem oraz śledzie.
5. Odstawiam do lodówki przynajmniej na 1 dobę, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO
KRULICA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz