Śledzie to ryby, a ryb jemy wciąż za mało, mimo, że są bardzo zdrowe. Delikatne mięso śledzia jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, składniki mineralne a także w witaminy z grupy B, a także A,E oraz witaminę D3.
Dziś polecam śledzie z suszonymi pomidorami, które gdybym mogła, dodawałabym do wszystkiego. Ta wersja tak jak i pozostałe, znakomicie sprawdzi się jako przystawka podczas spotkania rodzinnego lub z przyjaciółmi, lub zwyczajnie można ją zjeść na kolację.
ŚLEDZIE W OLEJU Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI
2 cebule
pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
olej z pomidorów suszonych
4 łyżeczki kaparów
pieprz świeżo zmielony
pół łyżeczki suszonej bazyli
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazyli
pół łyżeczki suszonego oregano
WYKONANIE
1. Filety moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny, 2 razy zmieniając wodę. Czas moczenia jest uzależniony od tego, jak słone są śledzie i może się zdarzyć, że trzeba go będzie wydłużyć lub skrócić. Ja po prostu w trakcie moczenia zawsze próbuję kilka razy.
2. Cebulę kroję w kosteczkę i na sitku zalewam wrzątkiem, aby była delikatniejsza.
3. Pomidory kroję w paski.
4. Śledzie wyjmuję z wody, osuszam kroję na kawałki ok 1-2 cm.
5. Wrzucam do słoika naprzemiennie śledzie, pomidory, cebulę, kapary, świeżo mielony pieprz i zioła. Całość zalewam olejem, w którym były suszone pomidory. Jeśli zabraknie nam tego oleju możemy uzupełnić olejem rzepakowym.
6. Wszystkie smaki muszą się teraz połączyć, więc na kilkanaście godzin wstawiam do lodówki.
SMACZNEGO
KRULICA
5. Wrzucam do słoika naprzemiennie śledzie, pomidory, cebulę, kapary, świeżo mielony pieprz i zioła. Całość zalewam olejem, w którym były suszone pomidory. Jeśli zabraknie nam tego oleju możemy uzupełnić olejem rzepakowym.
6. Wszystkie smaki muszą się teraz połączyć, więc na kilkanaście godzin wstawiam do lodówki.
SMACZNEGO
KRULICA
bardzo apetyczne! nawet jeśli smakowałyby tylko w połowie tak dobrze, jak wyglądają, będzie hit :) ale jak znam Krulicę, smakują na 200 %
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, gwarantuję! Trzeba zrobić, a nie zastanawiać się :-) Zwłaszcza, jak się lubi pomidory suszone i kapary, nie mówiąc oczywiście o śledziach :-) Pozdrawiam
Usuńpostanowione: już za kilka dni będą na wigilijnym stole :)
Usuń