piątek, 9 grudnia 2016

Tort bezowy czekoladowo-orzechowy

Dla niektórych rzeczy warto zgrzeszyć i niewątpliwie należy do nich tort bezowo-czekoladowo-orzechowy. Kiedy pierwszy raz go jadłam u mojej Mamy wydawało mi się, że coś tak pysznego musi być przeokropnie trudne do wykonania. Kiedy wyciągnęłam od niej przepis okazało się, że wcale nie. Jego zrobienie zajmuje trochę czasu ale nie jest aż tak trudny, jak mi się wydawało. Ja zaczynam robić go dzień wcześniej wieczorem, piekę blaty bezowe, jest wtedy czas, aby spokojnie wystygły. Następnego dnia robię krem i składam tort w jedną całość. I jest jeszcze czas, aby tort się schłodził w lodówce.



Tort bezowy czekoladowo-orzechowy



SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWO-ORZECHOWE
6 białek
1 szkl drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szkl zblenderowanych orzechów włoskich
30 g tartej gorzkiej czekolady

WYKONANIE BLATÓW
1. Ubijam białka mikserem. Kiedy są już dobrze ubite powoli, po łyżeczce dosypuję cukier. Po każdej łyżeczce znów miksuję ok 1-2 minuty, aby cukier zdążył się rozpuścić. Po dodaniu całego cukru dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i znów miksuję.
2. Dodaję startą czekoladę i orzechy delikatnie mieszając szpatułką, nie mikserem, aby beza nie opadła.
3. Nastawiam piekarnik na 150 stopni.
4. Na 3 osobnych papierach do pieczenia od dna tortownicy 24 cm odrysowuję okręgi, układam na blachach. Powstałą masę układam równo w okręgach starając się nie wyjść poza nie.
5. Pieczemy w 150 stopniach przez 75 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ja zostawiam na blachach już do następnego dnia.


SKŁADNIKI NA KREM
400 g mascarpone
350 g kremu czekoladowego typu nutella
100 g gorzkiej czekolady
0,5 szkl zblederowanych orzechów włoskich

WYKONANIE KREMU I SKŁADANIE TORTU
1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej - połamaną czekoladę wrzucam do metalowej miski i ustawiam na garnku z gotującą się wodą mieszając czekoladę, aż do rozpuszczenia). Odstawiam czekoladę do ostygnięcia.
2. Mikserem mieszam krem czekoladowy z mascarpone. Dodaję przestudzoną czekoladę i znów miksuję, aż powstanie gładki krem. Dodaję orzechy i mieszam.
3. Przykrywam miskę folią i wstawiam do lodówki na ok 30 minut, aby krem stężał.
4.Układam pierwszy blat bezowy, nakładam krem, drugi blat, krem, trzeci blat i na wierzchu również smaruję krem. Możemy zostawić trochę kremu, aby potem wysmarować również boki ale ja tego nie robię.
5. Wstawiamy tort do lodówki i w tym czasie przygotowujemy polewę.


SKŁADNIKI NA POLEWĘ
80 ml śmietany kremówki
70 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka miodu
0,5 szkl posiekanych orzechów włoskich do posypania

WYKONANIE POLEWY
1. Śmietanę, połamaną czekoladę oraz miód podgrzewam w garnku, prawie do wrzenia. Odstawiam do ostudzenia, można na trochę do lodówki.
2. Gdy przestygnie polewam tort oraz posypuję posiekanymi orzechami.
3. Wkładam do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny. Gotowe :-)

SMACZNEGO 
KRULICA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz