środa, 30 listopada 2016

ZUPA Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY



Tym razem ciecierzyca i czerwona soczewica razem. Mniam. Lubię takie zestawienia. Zupa jest bardzo syta, pachnąca i rozgrzewająca. Znakomicie sprawdza się jesienią i zimą.


ZUPA Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY


SKŁADNIKI

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy / cieciorki
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 litry bulionu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
6 ziemniaków
250 ml przecieru pomidorowego
posiekana natka pietruszki lub kolendra

WYKONANIE 
1. Suchą ciecierzycę wypłukać, wsypać do garnka i zalać 3 szklankami wody. Odstawić na noc. Następnie gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli ok 45 minut.  Można też użyć ciecierzycy z puszki.
2. Do garnka z bulionem dodać ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.
3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną na sicie czerwoną soczewicę. Dodać rozgnieciony czosnek, majeranek, kurkumę, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Gotować do miękkości ziemniaków i soczewicy.
4. Podawać posypane posiekaną natką lub kolendrą.

SMACZNEGO
KRULICA




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz