Uwielbiam potrawy z curry. Ten kolor, smak i zapach rozchodzący się po całym domu. Uwielbiam. Cieciorka, ciecierzyca lub groch włoski - to wszystko to samo. Również uwielbiam i nie tylko ja w naszym domu. Zawsze muszę ugotować odpowiednio więcej, bo w przedziwny sposób znika z garnka nim zdążę dać do dania, które przyrządzam. :-) Dynia i mleko kokosowe, para doskonała.
KURCZAK CURRY Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI
1 pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka pasty czerwonego curry
1 łyżeczka kurkumy
suszony czosnek w plasterkach
300 g obranej dyni
200 ml przecieru pomidorowego
150 ml mleka kokosowego
duża garść świeżego szpinaku
WYKONANIE
1. Suchą ciecierzycę wypłukać, wsypać do garnka i zalać 3 szklankami wody. Odstawić na noc. Następnie gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli ok 45 minut. Można też użyć ciecierzycy z puszki.
2. Pierś kurczaka myjemy, kroimy w paseczki i marynujemy w soku sojowym, soku z cytryny i oliwie z oliwek.
3. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki mleka kokosowego, dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry. Smażyć ok 2-3 minuty.
4. Dodać ciecierzycę wraz z wodą w której się gotowała, pokrojoną w kostkę dynię, przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem.
5. Gdy się zagotuje dodać kurczaka. Gotować pod przykryciem ok 20 minut.
6. Zdjąć przykrywkę, jeszcze chwilą pogotować aż sos się zredukuje. Dodać garść szpinaku, przemieszać i odstawić z ognia.
7. Można jeść samo lub podać z ryżem. Posypać natką pietruszki lub kolendrą.
SMACZNEGO
KRULICA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz