Kurczak po indyjsku |
Uwielbiam to danie. Nie jest skomplikowane i zawsze kiedy brak mi pomysłu na obiad ono mnie ratuje. Wiem, że moi domownicy mogliby je jeść na okrągło, tak do znudzenia. Ponieważ kurczak po indyjsku zawiera w sobie kilka rozgrzewających przypraw, danie to przyrządzam tylko w okresie jesienno-zimowym. Nie macie pojęcia, jaka radość panuje w domu, kiedy po raz pierwszy w sezonie wjeżdża na stół. Jest aromatyczne i pikantne, choć ostrość można regulować wedle uznania. Polecam Wam w te śnieżne dni, idealnie rozgrzewa.
Kurczak po indyjsku |
Kurczak po indyjsku z orzechami nerkowca
SKŁADNIKI
- 700 g piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 30 g świeżego imbiru
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 150 g orzechów nerkowca
- 50 g masła
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki curry
- 100 ml śmietanki 30%
- ryż, sól, kolendra
WYKONANIE
1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Solimy i odstawiamy.
2. Czosnek siekamy na drobno. Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce. Masło rozpuszczamy w woku, dodajemy czosnek z imbirem. Po chwili dodajemy cynamon, pieprz cayenne oraz curry. Mieszamy.
3. Dodajemy ocet i znów mieszamy. Dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów. Mieszamy i gotujemy. Ewentualnie doprawiamy solą lub domową przyprawą typu vegeta.
4. Dodajmy pokrojonego kurczaka, gotujemy przez 15 minut.
5. Orzechy nerkowca kruszymy w moździerzu. Połowę dodajemy do kurczaka w sosie.
6. Podajemy z ryżem, posypując orzechami nerkowca. Można również posypać posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Kurczak curry |
Kurczak po indyjsku z orzechami nerkowca |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz