sobota, 20 stycznia 2018

Kurczak po indyjsku z orzechami nerkowca

Kurczak po indyjsku

Uwielbiam to danie. Nie jest skomplikowane i zawsze kiedy brak mi pomysłu na obiad ono mnie ratuje. Wiem, że moi domownicy mogliby je jeść na okrągło, tak do znudzenia. Ponieważ kurczak po indyjsku zawiera w sobie kilka rozgrzewających przypraw, danie to przyrządzam tylko w okresie jesienno-zimowym. Nie macie pojęcia, jaka radość panuje w domu, kiedy po raz pierwszy w sezonie wjeżdża na stół. Jest aromatyczne i pikantne, choć ostrość można regulować wedle uznania. Polecam Wam w te śnieżne dni, idealnie rozgrzewa. 


Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku z orzechami nerkowca


SKŁADNIKI

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g świeżego imbiru
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 50 g masła
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki curry
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ryż, sól, kolendra


WYKONANIE
1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Solimy i odstawiamy.
2. Czosnek siekamy na drobno. Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce. Masło rozpuszczamy w woku, dodajemy czosnek z imbirem. Po chwili dodajemy cynamon, pieprz cayenne oraz curry. Mieszamy.
3. Dodajemy ocet i znów mieszamy. Dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów. Mieszamy i gotujemy. Ewentualnie doprawiamy solą lub domową przyprawą typu vegeta.
4. Dodajmy pokrojonego kurczaka, gotujemy przez 15 minut.
5. Orzechy nerkowca kruszymy w moździerzu. Połowę dodajemy do kurczaka w sosie.
6. Podajemy z ryżem, posypując orzechami nerkowca. Można również posypać posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Kurczak curry

Kurczak po indyjsku z orzechami nerkowca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz